Pesimismul guvernează economia

Date:

Anul 2020 începuse cu mult pesimism chiar și în absența semnelor că pandemia de Covid-19 (despre care în ianuarie încă nu se vorbea) va lovi crunt nu doar starea de sănătate a lumii, ci și economia ei. La Forumul Economic Mondial de la Davos, raportul PwC CEO Global Survey sublinia nivelul record al pesimismului manifestat de directorii generali față de evoluția economiei globale din acest an. Cei mai mulți conducători de companii trăiau în ianuarie cu teama unei „încetiniri” a economiei globale, din cauza „incertitudinilor privind tratatele comerciale, a problemelor geopolitice și în contextul lipsei unui acord internațional cu privire la modul de abordare a schimbărilor climatice.

Astăzi, la 9 luni după Davos, neîncrederea și teama de viitor a antreprenorilor și liderilor din economie și business sunt încă și mai accentuate. Potrivit Deloitte CE CFO Survey, directorii financiari din Europa Centrală au atins un nivel record de pesimism. Singura certitudine cu care trăim este că pandemia de COVID-19 guvernează viața economică și socială a planetei. Iar incertitudinile economice și financiare create de această certitudine conduc la scăderea accentuată a încrederii șefilor financiari în evoluția economiei și a întregului mediu de afaceri. Cea mai mare amenințare la adresa companiei în următorul an este reducerea cererii, 62% dintre firmele testate confruntându-se cu scăderea veniturilor.
Asigurarea lichidității e „urgența zero”: restructurarea gestionării capitalului de lucru, utilizarea noilor tehnologii, disponibilizările sunt la ordinea zilei, crescând multor oameni teama de ziua de mâine.

Schimbările sunt dramatice. Frica se adâncește (iulie 24% față de mai 20% – cercetare Unlock), iar odată ce frica pune stăpânire pe noi, ne pierdem empatia față de semeni (31% în iulie față de 39% în mai), ne pierdem speranța (37% vs 45%) și nu mai suntem recunoscători pentru ceea ce avem (sentimentul de recunoștință a scăzut de la 61% la 52%).

Anxietatea și incertitudinea se accentuează. Întoarcerea la normalitate arată din ce în ce mai mult a „fata Morgana”: un vis înșelător care nu face decât să ne sporească frustrările. Pierderea „normalității” o resimțim din plin și este acum dublată de o altă mare amenințare: pierdem venituri, pierdem joburi, pierdem profituri, pierdem valorarea unor bunuri deținute (vezi prețurile imobiliare).

Frica și pesimismul sunt alimentate de tirul de informații neclare, incomplete, nesigure, contradictorii. Incertitudinea fugărește banii din țară și din portofelele oamenilor, dar tot incertitudinea îi face pe oameni să întoarcă spatele autorităților. Mai speriați și mai pesimiști, avem o mare neșansă să devenim mai vulnerabili, mai bolnavi și mai săraci.

Daniel Apostol
Daniel Apostol
Daniel Apostol, jurnalist, MBA, este director editorial al revistei ECONOMISTUL, director editorial al cotidianului „Jurnalul”, director editorial al „ClubEconomic.ro”. A fost realizatorul Jurnalului de Economie la A3, director editorial, jurnalist senior și gazdă a seriei ProfitLive de pe ProfitTV.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate