Poporul kazah: mai antreprenorial! Statul: mai agil!

Date:

Interviu realizat cu Excelența Sa Nurbakh Rustemov,
ambasadorul Kazahstanului în România.

Economistul: Domnule Ambasador, multe felicitări pentru felul în care țara dvs. a înfruntat acest an, și vă mulțumesc pentru acest interviu cu ocazia zilei voastre naționale!

Domnul Ambasador Nurbakh Rustemov: Vă mulțumesc și eu. În timp ce 2020 a fost un an dificil pentru toată lumea, din fericire putem spune că Kazahstanul s-a descurcat destul de bine. Dacă nu ar fi dificile condițiile de sănătate publică, am putea spune chiar că țara noastră s-a descurcat foarte bine, având în vedere condițiile economice globale, precum și procesele de transformare internă.

E: Cum merge Kazahstanul pe plan intern și cum merg reformele?

Domnul Ambasador Nurbakh Rustemov: Ne bucurăm să vedem că oamenii se află în spatele conducerii țării, întrucât am început deja procese de reforme în urmă cu câțiva ani și acum le accelerăm. Kazahstanul se află într-un moment foarte semnificativ din istorie, cu o tranziție prezidențială a puterii în 2019, consolidând în același timp o dimensiune de conducere pluralistă în fruntea țării noastre, și deschizând în același timp parlamentul nostru către o diversitate sporită.  O serie de reforme oferă chiar un sprijin sporit pentru ca o opoziție politică să își facă vocea auzită, precum și o cotă minimă de femei, astfel încât acestea să se simtă mai încurajate să fie implicate în viața politică. Nu mergem pentru paritate, dar dorim o participare mai implicată în politică din toate straturile societății.

E: După ce am analizat ultimele știri din Kazahstan înainte de interviul nostru, am aflat că guvernul a raportat o creștere economică în acest an. Acest lucru este incredibil, având în vedere starea economică din restul lumii. Ce ați făcut și ce am uitat noi să facem, pentru a avea rezultate similare?

Domnul Ambasador Nurbakh Rustemov: Foarte amabil să subliniați acest lucru. Într-adevăr, datorită accentului pe industria intermediară, putem raporta în acest an o creștere, fie ea modestă. Kazahstanul a lucrat din greu pentru a se îndepărta de o economie bazată pe industriile extractive, dar nu prin abandonarea acestora, ci prin diversificarea și amplificarea sectorului serviciilor și, mai recent, a industriei prelucrătoare și a sectoarelor întreprinderilor mici și mijlocii. Unul dintre obiectivele noastre este de a ajuta poporul kazah să fie mai antreprenorial și întregul sector al statului să fie mai agil. Și acest lucru va fi vizibil în prioritățile noastre pentru Uniunea Economică Eurasiatică (UEE) în 2021.

E: Așa este. Kazahstanul va deține președinția rotativă în 2021. Ce a pregătit Astana pentru cea mai mare platformă extinsă teritorial de schimb din lume, UEE?

Domnul Ambasador Nurbakh Rustemov: Acum că ai menționat-o, într-adevăr, am acordat Cubei și Uzbekistanului statutul de observator. Astfel, acest lucru ar aduce Uniunea Economică Eurasiatică în America – un pas foarte semnificativ, mai ales că Cuba este poziționată în mod ideal pentru a deveni centrul schimburilor pentru regiune cu UEE. Cu toate acestea, pentru membrii existenți, propunerea noastră include un accent pe sprijinirea și atragerea mai multor IMM-uri în comerțul cu bunuri și servicii, și mai multe schimburi în general, inclusiv crearea de noi coridoare nord-sud. De când a devenit membru al UEE, schimburile din Kazahstan cu ceilalți membri au crescut cu aproximativ 30+%, și există un potențial mai mare de creștere. După cum știți, dimensiunea conectivității este foarte importantă pentru noi și nu numai pentru noi, ci și pentru toate statele din Asia Centrală. În consecință, ați putea spune că propunerea noastră pentru UEE este „democratizarea accesului și a oportunităților”, prin integrarea mai multor IMM-uri și prin facilitarea conectivității și a schimburilor între toate colțurile Uniunii.

E: La ce se gândesc kazahii cu ocazia acestei zile naționale și, în curând, de Anul Nou, care va aduce și el alegeri parlamentare? Care sunt speranțele lor și cum văd viitorul?

Domnul Ambasador Nurbakh Rustemov: Aceste alegeri sunt un eveniment extrem de important în viața politică internă a Kazahstanului. Guvernul nostru se angajează să organizeze alegeri conform celor mai înalte standarde. În acest moment dificil, Kazahstanul se confruntă cu sarcina de a lua măsuri eficiente împotriva crizei, de a asigura dezvoltare economică durabilă, bunăstarea socială a cetățenilor noștri și îmbunătățirea bunăstării oamenilor. La rândul său, componența reînnoită a Parlamentului se va concentra pe sprijinul legislativ de înaltă calitate pentru reformele socio-economice din țara noastră.

Mai mult, credem cu tărie că viitoarele alegeri demonstrează angajamentul Kazahstanului pentru o democratizare consistentă și modernizarea instituțiilor politice care vor asigura reînnoirea sistemului politic al țării.

E: Întrucât acesta este un aspect mai puțin cunoscut al transformărilor interne din Kazahstan, ați putea, pe scurt, să ne dați câteva detalii despre modul în care conducerea țării a încercat să deschidă lucrurile?

Domnul Ambasador Nurbakh Rustemov: Sunt fericit să detaliez, deoarece aceste eforturi sunt esențiale pentru mandatul președintelui Tokayev. Este, de fapt, o semnătură a programului său politic, de a avea un guvern care ascultă și de a avea o clasă politică care este întotdeauna în legătură cu cetățenii. Un Consiliu Național pentru Încredere Publică înființat recent este principalul vehicul care asigură că reformele politice sunt comunicate și înțelese, și că suntem conștienți de transformarea societății. De asemenea, am dezvoltat un concept integrat al drepturilor omului, care pentru poporul kazah înseamnă integrarea participării politice cu un stat orientat social, și cu dezvoltare durabilă. Întrucât gândirea în jurul acestor trei dimensiuni, în mod tradițional separate, este încorporată treptat în activitatea guvernului și a autorităților locale, deoarece am plecat de la un nivel foarte incipient, le-am reunit pentru a ne asigura că o dimensiune a drepturilor nu le compromite pe celelalte. Acestea sunt semnele unei națiuni tinere, care lucrează pentru a face tot ce este mai bun pentru tinerii săi, fără a compromite, totuși, pentru toți cetățenii săi. Cu răbdare și muncă continuă, totul va funcționa bine în cele din urmă.

E: Domnule ambasador, acesta este cu siguranță unul dintre cele mai pozitive interviuri pe care am avut șansa să le auzim în acest an marcat de Covid. Vă mulțumesc foarte mult pentru că ați împărtășit cu noi viziunea și optimismul dvs.

Domnul Ambasador Nurbakh Rustemov: Mulțumesc, de asemenea. Aștept cu nerăbdare să aduc știri prietenilor noștri români după alegerile noastre din ianuarie. Și între timp, permiteți-mi să le urez tuturor cititorilor voștri și poporului român un an mai bun în 2021 și sărbători fericite!

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate