România deține cea mai mare inflație din UE

Date:

 România a avut, și în mai, cea mai mare creștere a prețurilor de consum din Uniunea Europeană, deși rata anuală a inflației a coborât la 4% luna trecută, potrivit datelor biroului european de statistică, Eurostat. De asemenea, inflația din România este urmată de cea din Ungaria, cu aproape 4%, și Letonia, cu 3,5%, conform Profit.ro. Cele mai mici creșteri de preț au fost în Cipru (0,2%) și Portugalia (0,3%). Mai este a cincea lună consecutivă în care România ocupă prima poziție în topul scumpirilor din UE. Până în aprilie, inflația anuală din România a urcat lună de lună.  Astfel, rata anuală a inflației în România a fost de 4,4% în aprilie, iar în primele trei luni ale anului creșterea prețurilor de consum s-a situat la 3,2%, 4% și 4,2%.

La nivelul zonei euro, inflația a fost de 1,2% luna trecută, în scădere semnificativă de la 1,7% în martie, coborând și mai mult sub ținta Băncii Centrale Europene, de aproape 2%. Inflația CORE, care exclude prețurile la energie, alimente, alcool și tutun, considerate puternic volatile, a fost de 1%, în scădere de la 1,4% în aprilie, potrivit sursei citate.

 Eurostat calculează rata anuală a inflației ca variație a indicelui armonizat al prețurilor de consum (HICP) într-o lună, comparativ cu aceeași lună a anului precedent. 


Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...