Senatul Romaniei a decis cine trebuie sa traiasca si cine nu in criza de Coronavirus: sistemul energetic blackout, populismul politic la cote maxime

Date:

Este incredibil ce s-a intamplat ieri in Senatul Romaniei. Proiectul de lege initiat de Marcel Ciolacu (PSD), Calin Popescu Tariceanu (ALDE) si Victor Ponta (Pro Romania), care prevede o serie de facilitati fiscale, dintre care cea mai importanta este amanarea platii pentru facturile de utilitati, a trecut cu brio (87 de voturi pentru, 40 impotriva si trei abtineri), urmand ca saptamana viitoare sa intre in dezbatere in Camera Deputatilor, care este si for decizional.

Prin comparatie, daca medicii din Italia si Spania au ajuns in plina criza de Coronavirus sa decida intre cine sa traiasca si cine sa moara, din lipsa de aparate de ventilare mecanica, iata ca acest trio nociv al clasei politice romanesti a decis sa moara toata lumea, dar nu oricum, ci cu gandul la binefacerile lor. Este greu sa ne gasim cuvintele in aceste momente in care economia Romaniei se zdruncina din toate incheieturile, iar clasa politica alearga disperata dupa capital politic. In aceasta criza care a cuprins intreg mapamondul nici o tara nu si-a pus problema sa omoare sangele economiei, adica energia. Iata ca o facem noi prin intermediul unor lideri politici care si-au dovedit de altfel incompetenta de-a lungul intregii lor cariere.

Sa trecem insa la concret. In analiza noastra de saptamana trecuta (cand doar banuiam intentiile) „Tri-oul nociv Ciolacu, Ponta si Tariceanu pun la cale distrugerea totala a economiei romanesti prin suspendarea platilor la utilitati” am aratat care pot fi efectele unei astfel de masuri. Ulterior am contactat o serie de furnizori si producatori de energie electrica si gaze naturale pentru a le cere parerea. Concluzia unanima a fost: falimentul. Nici unul dintre cei intervievati de noi nu credeau insa ca acest proiect de lege ar putea deveni realitate. „Este imposibil”, a fost raspunsul. Iata ca imposibilul este pe cale de a deveni posibil nu mai departe de saptamana viitoare, cand proiectul de lege “pentru acordarea unor facilitati fiscale contribuabililor persoane fizice si juridice”  va intra in Camera Deputatilor, unde, cel mai probabil, va avea toate sansele sa treaca. Ramane apoi ca presedintele Romaniei sa aprobe sau nu legea. Oricum, rolul presedintelui este decorativ.

Cum ar fi sa cumparam alimente si sa le platim peste 3 luni?

Nu ne intereseaza procedurile legislative cat ne intereseaza efectele pe care o asemenea lege le va avea asupra sistemului energetic (energie electrica, gaze naturale, combustibili, agent termic). Am vorbit in ultima vreme despre un posibil blackout al sistemului energetic raportandu-ne exclusiv la sistemul de generare aflat intr-o situatie foarte dificila. Iata ca de data asta putem vorbi despre un blackout absolut cu tenta politica, dar cu aceleasi efecte. Nu trebuie sa fii mare filosof sau specialist energetician pentru a pricepe un lucru elementar: atunci cand consumatorul final nu isi achita consumul, intreg lantul din amonte (productie, transport, distributie si furnizare) intra in colaps. Nimeni dintre actorii amintiti nu-si poate permite o neincasare a contravalorii serviciilor prestate pentru un interval de trei luni (cum prevede proiectul de lege). Mai mult decat atat, marele perdant este statul roman, care prin falimentul sau insolventa furnizorilor  nu mai incaseaza nici el taxele si impozitele aferente facturilor de utilitati. Amintim ca in factura finala achitata de consumatori circa 60% o reprezinta tocmai aceste taxe ce revin statului.

Pentru initiatorii legii amintite probabil ca un atac la veniturile statului nu este altceva decat o rafuiala politica, in paralel cu un asa zis castig de imagine din partea consumatorilor de utilitati din Romania. Nimic mai fals. In realitate insasi motivele care stau la fundamentarea acestui proiect de lege sunt o inventie fara margini de bun simt. Iata cum suna proiectul initiat de PSD, ALDE si Pro România, la articolul 4: “la cererea beneficiarului consumator final, persoane fizice…si operatori economici, care si-au incetat total activitatea, se amana la plata pentru o perioada de trei luni de la data intrarii in vigoare a Decretului Presedintelui Romaniei nr 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, plata serviciilor de utilitati (apa, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice si de internet, cablu TV ) prestate dupa intrarea in vigoare a Decretului  Presedintelui Romaniei…”

Unde-i cererea asta, ca nu a vazut-o nimeni!

Asa cum spuneam furnizorii de utilitati sunt cei care colecteaza toti banii de pe lantul productie, transport, distributie, furnizare. In conditiile in care furnizorii nu mai incaseaza de la consumatori nimic, pentru o perioada de trei luni, devine logic ca nici ceilalti agenti economici nu primesc nimic. Sa intelegem de aici ca Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, OMV Petrom, CE Oltenia, Transelectrica, toate distributiile de energie si gaze etc, nu vor incasa nici ele nimic? Si ca vor produce de dragul lui Ciolacu, Tariceanu si Ponta?

Sunt multe alte lucruri de luat inca in considerare, cum ar fi ce se intampla cu tranzactiile pe pietele de energie si gaze, cu agentii economici care au fost scutiti de plata certificatelor verzi, cu fluxul de numerar care alimenteaza efectiv economia reala si asa mai departe. Credeti ca vreunul din initiatorii acestei legi s-au gandit la lucrurile astea? Nici pe departe. Cu toate acestea, asa cum spuneam, legea care condamna la moarte intreg sistemul energetic romanesc are sanse sa treaca. Ne socheaza ca toata lumea (ne referim la cei imlicati) tace. “E imposibil sa se intample asa ceva”, ne-au declarat toti agentii economici intervievati de noi. Si daca se intampla?

Sursa: Energy Center

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

ASIGURĂRI. POLITICI PREZENTE ȘI VIITOARE

În cadrul conferinței „Asigurări. Politici prezente și viitoare” organizată...