Topul firmelor din București, un sfert de veac de performanță recunoscută

Date:

 

Comunicat_presa_Topul_firmelor_Bucuresti-1

București, 1 noiembrie 2018

„Urmându-şi tradiţia de iniţiator al instituţiilor economiei româneşti moderne, Camera bucureșteană premiază de un sfert de veac consecvenţa dezvoltării şi contribuţia la construirea unui ţesut economic complex, cu impact măsurabil asupra evoluţiei ecosistemului economie-societate. Dincolo de reprezentarea intereselor comunității de afaceri și de obiectivele noastre generale, ne-am asumat încă un rol important. Acela de a face cunoscute: proiecte, idei de afaceri, stiluri de management care să inspire și să motiveze noul val de antreprenori, antreprenori care să ducă economia românească cu un pas în față și să contribuie la reducerea decalajelor față de economiile vestice”, a afirmat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei bucureştene, în deschiderea celei de a XXV-a ediții a Topului firmelor din Capitală.

MCH_0559 MCH_0233

La eveniment au participat, alături de oameni de afaceri de succes, personalităţi marcante ale lumii academice, oficialităţi de la nivelul administrației şi organizaţiilor neguvernamentale. Printre personalităţile care au onorat invitaţia Camerei bucureştene s-au aflat: prof. univ. dr. Emil Constantinescu, fost președinte al României; prof. dr. ing. Ecaterina Andronescu, senator, președintele Senatului Universității Politehnica București (UPB); Paula Pârvănescu, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat; prof. univ. dr. Nicolae Istudor, rectorul ASE; Mihnea Costoiu, rectorul UPB; prof. dr. ing. Anton Hadăr, vicepreședintele Senatului Universității Politehnica București; Virgil Popescu, vicepreşedinte al Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor; Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței; Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii „George Enescu”; Marian Țigănuș, viceprimar, Primăria sectorului 5; Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor; Nicolae Mirică, secretar general al Uniunii Profesiilor Liberale din România; Sterică Fudulea, membru al Consiliului Permanent al CNIPMMR.

MCH_0546 MCH_0522

Potrivit metodologiei de top, dintre cele 130.653 de firme cu sediul social în Capitală, care au depus bilanţul aferent anului 2017, au îndeplinit criteriile de eligibilitate 41.987 firme, adică 32,1% din total. Dintre acestea, Camera bucureşteană premiază 6.922 firme, adică 16,5% din totalul firmelor considerate eligibile. În vederea realizării unui clasament cât mai obiectiv, firmele câştigătoare au fost structurate pe şapte domenii de activitate: cercetare-dezvoltare şi high tech; industrie; construcţii; servicii; comerţ; turism; agricultură, pescuit, piscicultură şi, în cadrul fiecărui domeniu, pe cinci clase de mărime: întreprinderi foarte mari, mari, mijlocii, mici şi microîntreprinderi.

MCH_0445 MCH_0366

Important de subliniat este faptul că dintre cele 6.922 firme premiate de Camera bucureșteană 3.380 de firme au intrat și în Topul național, reprezentând 27% din totalul companiilor premiate la nivelul întregii țări. Datele statistice indică faptul că 54% dintre entitățile premiate la nivel național la domeniul cercetare-dezvoltare și hightech provin din Capitală, ca de altfel și 40% din companiile ce activează în turism, 37% dintre laureații din domeniul servicii și 34% din comerț.

Pe lângă distincțiile acordate pentru rezultatele economice obținute în anul 2017, în cadrul evenimentului au fost decernate trofee de excelenţă companiilor care în ultimii cinci ani s-au clasat pe prima poziţie în competiţia elitelor, trofeul „George G. Assan”, firmei ZAREA SA pentru „Brandul românesc al anului” și trofeul „Ioan V. Socec” Televiziunii Digi 24, pentru proiectul România Fast Forward.

MCH_0340 MCH_0295

De asemenea, au fost acordate o serie de trofee de excelență: Universității Politehnica București, pentru împlinirea a 200 de ani dedicați instruirii tinerilor; Radio România Actualități, pentru 90 de ani de activitate în serviciul public; Agenției Naționale de Presă AGERPRES – pentru obiectivitate și profesionalism în reflectarea fenomenului economic; televiziunii Antena 3 – Emisiunea Income Magazine – pentru promovarea informației economice de calitate; Televiziunii Române – Emisiunea Investiți în România, pentru promovarea oportunităților de afaceri oferite de țara noastră, București FM, pentru proiectul „Eu aleg România”, Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică și Tehnica Masurării – INCDTM, pentru susținerea activității de dezvoltare a cercetării. Au fost acordate 5 diplome de excelență, după cum urmează Iancu Guda, pentru proiectul „De ce eșuează companiile. 10 greșeli și 100 de soluții”, Constantin Rudnitchi, RFI, pentru emisiunea Business on Air; Răsvan Roceanu, București FM, pentru emisiunea „Strada de business”, Florentina Varga, Radio România Actualități, pentru obiectivitate și profesionalism în reflectarea fenomenului economic, Alexandru Rusu, Radio România Actualități, pentru emisiunea „Serviciul de noapte”.

MCH_0258

Biroul de Presă al CCIB

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Concurs european de educație financiară organizat de Asociația Română a Băncilor

  Asociația Română a Băncilor, în parteneriat cu Banca Naţională...

Provocările Fiscale în Sectorul Petrolului și Gazelor Naturale din România

de Tănase Stamule decanul Facultății de Administrarea...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...