Romgaz, cifră de afaceri în creștere pe primele nouă luni din 2018 față de perioada similară de anul trecut

Date:

Grupul Romgaz și-a prezentat rezultatele operaționale și financiare pe nouă luni din 2018. Față de perioada similară a anului trecut, compania a extras acum cu 4,6% mai mult gaz metan, adică 3922 milioane mc, a livrat din producția proprie 3501 milioane mc, însemnând un plus de 2,1%, și a înregistrat un consum tehnologic de 63 milioane mc, cu 20,1% mai mare decât în perioada echivalentă de anul trecut. Cifra de afaceri a atins 3.445 milioane lei, în creștere cu 6,3% față de primele nouă luni din 2017. Cheltuielile au crescut cu 26%, ridicându-se la 2299,9 milioane lei. Indicatorul EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization câștigul înainte de dobânzi, rate, depreciere și amortizare) arată o scădere de 11,9%, cifrat la 1.566 mii lei. Profitul pe acțiune a înregistrat -12,9%, la 2,7 lei.

+54,75% investiții față de perioada similară din 2017

Romgaz a implementat investiții cu 54,75% mai mult comparativ cu perioada similară din 2017: 109.392 mii lei – retehnologizarea și modernizarea instalațiilor și echipamentelor din dotare, 25.162 mii lei – dotări și utilaje independente, 258 mii lei – cheltuieli pentru studii și proiecte, 1.123 mii lei – lucrări de protecția mediului.

Din punctul de vedere al rezultatelor operaționale, Romgaz a înregistrat o activitate marcată de echilibru cantitativ prin compararea cantităților extrase lunar, cu sublinierea lunilor de maxim (martie – 486 milioane mc) și de minim (parțial februarie – 172 milioane mc). Cu totul, a extras 3.922 milioane mc, cu 4,56% mai mult față de primele nouă luni din 2017 sau, altfel zis, cu 1,5% peste program.

NIS_4264

Prioritățile noastre se îndreaptă spre continuarea activității de explorare pentru identificarea de resurse noi de gaze din zona onshore, pentru acest an vorbind de un factor de înlocuire a rezervelor consumate de peste 75%.

Adrian Volintiru,
directorul general al Romgaz

Distribuirea de dividende, fundamentată pe programul investițional

Directorul economic, Andrei Bobar, subliniază că „Romgaz a primit o solicitare din partea acționarului majoritar (statul) pentru a fundamenta o distribuire de dividende. În urma acestei analize pe care societatea a efectuat-o și care a fost avizată în Consiliul de Administrație, societatea a fundamentat suma de 501 milioane lei pe care poate să o distribuie în urma acestei solicitări a Ministerului Energiei. Ulterior, am primit o solicitare din partea acționarului majoritar pentru distribuirea unei sume de circa 700 milioane lei (cu încă 215 milioane), nu de 500 milioane lei, care a fost avizată de conducerea executivă și de Consiliul de Administrație”.

Directorul general, Adrian Volintiru, precizează că la fundamentarea sumei de 501 milioane de lei a fost luată în calcul perspectiva investițională: „Nu tăiem nimic din bugetul de investiții. În măsura în care din cauza unor impedimente legale sau a altor probleme care apar pe parcurs nu putem să facem toate investițiile, automat se deblochează o sumă. În condițiile în care reușim să facem toate investițiile pe care ni le-am propus, apelăm la o altă sursă, o sursă atrasă, care să completeze necesarul de investiții”. Programul de investiții prevăzut pentru anul viitor este de 2,345 miliarde lei.

romgaz1 romgaz2 romgaz3

Preocupări pentru descoperirea de noi resurse

 

Ca perspectivă, Romgaz își propune: „Creșterea portofoliului de resurse și rezerve de gaze prin descoperirea de resurse noi și creșterea gradului de recuperare a rezervelor; optimizarea, dezvoltarea și diversificarea activității de înmagazinare subterană; consolidarea poziției pe piața de furnizare a energiei electrice (Iernut și Mintia); compania explorează de asemenea oportunități de dezvoltare în surse de energie regenerabile; diversificarea activității prin investiții în petrochimie”, pentru care „studiile de oportunitate urmează să fie demarate”. Directorul general, Adrian Volintiru, oferă detalii: „Prioritățile noastre se îndreaptă spre continuarea activității de explorare pentru identificarea de resurse noi de gaze din zona onshore, pentru acest an vorbind de un factor de înlocuire a rezervelor consumate de peste 75%. Ne dorim să îmbunătățim acest procent, deși am întâmpinat unele dificultăți de investiții, cum ar fi recuperarea terenurilor. Finalizarea termocentralei de la Iernut este de asemenea o prioritate, deoarece au avut loc scăderi în producția de energie electrică, pentru că această construcție are loc pe amplasamentul vecin și atunci anumite circuite trebuie întrerupte. Suntem în faza de analiză de piață pentru o posibilă investiție, fie în zona de greenfield, fie în cea de achiziție. Vom vedea la momentul oportun ce este mai fezabil pentru noi, pentru petrochimie”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...