Coșul minim pentru un trai decent, actualizat pentru anul 2019

Date:

Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulți și doi copii pentru luna septembrie 2019 este de 6.954 lei pe lună. Valoarea coșului pentru o familie de doi adulți și un copil este de 5.918 lei pe lună, pentru o familie de doi adulți fără copii este de 4.383 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 2.684 lei pe lună.


În luna octombrie, Parlamentul României a adoptat o lege conform căreia coșul lunar pentru un trai minim decent reprezintă principalul element de fundamentare a salariului minim pe economie și a politicilor salariale. Legea a fost trimisă spre promulgare în data de 26 octombrie 2019 președintelui Iohannis, care are la dispoziție un termen de 20 de zile de la primire pentru a o promulga. Promulgarea legii este esențială pentru predictibilitatea politicilor salariale și pentru asigurarea unui nivel de trai decent lucrătorilor. Reamintim că dincolo de dimensiunea sa socială, legea răspunde și recomandărilor Comisiei Europene de a defini un mecanism transparent de stabilire a salariului minim.


Recalcularea valorii coșului s-a realizat în baza indicilor de prețuri comunicați de Institutul Național de Statistică pentru luna septembrie 2019 raportat la luna septembrie 2019. Pentru detalii legate de structura și modalitatea de actualizare a valorii coșului minim de consum pentru un trai decent, vezi studiul inițial:
Ștefan Guga, Adina Mihăilescu și Marcel Spatari, „Coșul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru populația României”, București, 2018,
Friedrich-Ebert Stiftung.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate