Institutul Cultural Român (ICR) și Universitatea Politehnica din București (UPB) au organizat un eveniment complex sub genericul „100 de ani de inventică românească”, dedicat Centenarului Marii Uniri. Totodată, a subliniat rectorul UPB, Mihnea Costoiu, momentul a marcat deschiderea manifestărilor prin care este celebrată împlinirea a 200 de ani de la fondarea învăţământului românesc de inginerie. La rândul său, directorul ICR, Liliana Ţuroiu, a evidenţiat noile deschideri ale strategiei de diplomaţie culturală şi diplomaţie ştiinţifică pe care şi le propun institutul, apreciind că „inovaţia şi creativitatea sunt esenţiale în definirea profilului identitar al României”.

Cu ocazia evenimentului găzduit de UPB, a fost lansat volumul „100 de inovatori români”, apărut la Editura ICR, coautori Sorin Avram, Emanuel Bădescu, Cristian Român, Mihai Vişinescu – autor coordonator, prefaţă, Basarab Nicolescu. Volumul are inclusiv o variantă în limba engleză. De asemenea, a fost deschisă o expoziție de inventică de ultimă generație, cu invenții și inovații realizate de profesori și cercetători din UPB, creaţii prezentate la Salonului de invenții de la Bangkok (1-7 februarie 2018), expuse contrapunctic cu portrete ale unor personalităţi de talie mondială ale ingineriei româneşti de-a lungul anilor. Volumul şi expoziţia vor fi itinerate în acest an în toate reprezentanţele ICR din lume. În contextul evenimentului de la UPB a fost prezentată şi lucrarea „Invențiile, tezaurul României” realizată de Forumul Inventatorilor Români şi a fost difuzat filmul dedicat lui Anghel Saligny din seria documentarelor consacrate unor români de geniu, produse de Mihai Vișinescu.

S-au adresat participanţilor la eveniment personalităţi ale ştiinţei şi creaţiei româneşti actuale: acad. Bogdan C. Simionescu – vicepreşedinte al Academiei Române, prof. univ. dr. ing. Adrian Badea – preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, prof. univ. dr. ing. Alexandru Stănilă – Forumul Inventatorilor Români, ambasador dr. ing. Dumitru Dorin Prunariu – primul cosmonaut român.