100 de ani de inventică românească

Date:

Institutul Cultural Român (ICR) și Universitatea Politehnica din București (UPB) au organizat un eveniment complex sub genericul „100 de ani de inventică românească”, dedicat Centenarului Marii Uniri. Totodată, a subliniat rectorul UPB, Mihnea Costoiu, momentul a marcat deschiderea manifestărilor prin care este celebrată împlinirea a 200 de ani de la fondarea învăţământului românesc de inginerie. La rândul său, directorul ICR, Liliana Ţuroiu, a evidenţiat noile deschideri ale strategiei de diplomaţie culturală şi diplomaţie ştiinţifică pe care şi le propun institutul, apreciind că „inovaţia şi creativitatea sunt esenţiale în definirea profilului identitar al României”.

Cu ocazia evenimentului găzduit de UPB, a fost lansat volumul „100 de inovatori români”, apărut la Editura ICR, coautori Sorin Avram, Emanuel Bădescu, Cristian Român, Mihai Vişinescu – autor coordonator, prefaţă, Basarab Nicolescu. Volumul are inclusiv o variantă în limba engleză. De asemenea, a fost deschisă o expoziție de inventică de ultimă generație, cu invenții și inovații realizate de profesori și cercetători din UPB, creaţii prezentate la Salonului de invenții de la Bangkok (1-7 februarie 2018), expuse contrapunctic cu portrete ale unor personalităţi de talie mondială ale ingineriei româneşti de-a lungul anilor. Volumul şi expoziţia vor fi itinerate în acest an în toate reprezentanţele ICR din lume. În contextul evenimentului de la UPB a fost prezentată şi lucrarea „Invențiile, tezaurul României” realizată de Forumul Inventatorilor Români şi a fost difuzat filmul dedicat lui Anghel Saligny din seria documentarelor consacrate unor români de geniu, produse de Mihai Vișinescu.

S-au adresat participanţilor la eveniment personalităţi ale ştiinţei şi creaţiei româneşti actuale: acad. Bogdan C. Simionescu – vicepreşedinte al Academiei Române, prof. univ. dr. ing. Adrian Badea – preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, prof. univ. dr. ing. Alexandru Stănilă – Forumul Inventatorilor Români, ambasador dr. ing. Dumitru Dorin Prunariu – primul cosmonaut român.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...