Concursul Internațional „George Enescu”, 29 august-20 septembrie 2020, a încheiat înscrierile, cu admiterea a 272 de concurenți (dintr-un total de 292 de candidați) din 41 de țări, după preselecția la secțiunea violoncel, singura care a necesitat preselecție. Pe secțiuni, vor concura: violoncel – 85 de candidați; vioară – 80 de candidați; pian – 86 de candidați; compoziție – 21 de candidați cu 26 de lucrări. Pe țări, cele mai numeroase participări vor fi din Coreea de Sud – 50 (19 la violoncel, 11 la vioară, 18 la pian), România – 27 (5 la violoncel, 9 la vioară, 13 la pian), China – 21 (5 din Hong Kong). Din Europa: 131 de concurenți, dintre care, după România, Franța – 13, Rusia – 13, Italia – 12, Germania – 10, Mare Britanie – 10; Cele mai îndepărtate țări de unde provin concurenți: Noua Zeelandă – 3, Australia – 2; America de Sud și Mexic – 2.  Cei mai tineri concurenți: JaeMin Han, 14 ani, Coreea de Sud, violoncel; Siyang Rao, 14 ani, China, pian; Nakyung Kang, 17 ani, Coreea de Sud, vioară; Eden Lonsdale, 24 ani, Marea Britanie, compoziție. Lista completă a concurenților: www.festivalenescu.ro.

Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, le adresează concurenților mesajul: „Apreciem extraordinar disponibilitatea uimitoare manifestată de tinerii muzicieni din întreaga lume în înscrierea la Concursul Enescu din 2020. Decizia vostră de a vă prezenta la București în septembrie și de a concura în contextul haotic al lumii post-pandemice ilustrează nu numai devotamentul vostru pentru muzică, pentru atingerea excelenței în performanța artistică, ci și o viziune îndrăzneață pentru viitor. De asemenea, este mărturia pasiunii de neclintit pentru muzică și a rezilienței spirituale care vă caracterizează. Vă mulțumim că v-ați ridicat la înălțimea acestei provocări! Concursul Enescu s-a dovedit a fi, de-a lungul timpului, o oportunitate majoră pentru tinerii muzicieni la început de drum, cu un impact imens asupra carierei lor muzicale și puterea de a le schimba viața artistică pentru totdeauna. Fiți inspirați, urmați-vă visul și bucurați-vă de această experiență, căci aceasta va fi aventura vieții voastre!” 

Organizatorii anunță că „ediția din această toamnă a Concursului Enescu este în curs de pregătire, urmând să fie implementate o serie de măsuri de siguranță. Organizatorii competiției au încredere în efectele măsurilor implementate pe plan național și internațional pentru gestionarea Covid-19. în caz de forță majoră, taxa de participare va fi returnată integral tuturor celor înscriși (inclusiv celor care nu au trecut de etapa de preselecție). Concursul George Enescu funcționează ca o platformă internațională de lansare pentru viitorii interpreţi de marcă ai lumii și de promovare a lucrărilor marelui muzician român în rândul noii generații de artiști din toată lumea, fiind astfel o completare firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internațional organizat în România”. Concursul din acest an are programate 19 concerte și recitaluri deschise publicului larg.

DISTRIBUIȚI