Un studiu al companiei de consultanță și strategie în resurse umane Human Performance Development International (HPDI) arată că aproximativ 40% din timpul de lucru în marile companii se va derula de acasă, cel puțin până la sfârșitul lui 2020.Studiul a cuprins peste 3.000 de participanți la webinariile organizate din a doua jumătate a lunii martie, din domenii precum IT, bănci, industria de componente auto, industria farmaceutică etc. Ca principale inconveniente ale lucrului la distanță au fost invocate lipsa înțelegerii emoțiilor și a trăirilor personale – 36% dintre respondenți, transmiterea defectuoasă a informației – 28%, creșterea timpilor de răspuns – 23%, probleme legate de canalele de comunicare, (diversele platforme video folosite) – 13%.

Petru Păcuraru (foto), fondator al HPDI, subliniază: „Companiile vor funcționa într-un melanj între munca de la birou și munca de acasă în următoarea perioadă, iar unul dintre puținele segmente unde vor investi va fi cel al digitalizării. Cei mai mulți angajatori au observat că oamenii își pot desfășura majoritatea activităților și de la domiciliu, dar în același timp încep să înțeleagă că aceștia trebuie sprijiniți pentru a funcționa la capacitate optimă în acest sistem, nou pentru mulți. Cercetarea noastră și-a propus să îi ajute atât pe angajați, cât și pe angajatori să stabilească principalele inconveniente și să le depășească. Mă bucură să văd un reviriment al interesului pentru programele de învățare, de la traininguri, sesiuni de coaching și chiar și teambuildinguri. Desigur, reintrarea într-un ritm normal pentru piața acestui tip de servicii se va produce gradual”.

Ca perspectivă, interlocutorul estimează: „În scenariul cel mai optimist, doar 2020 va fi un an de sacrificiu în industria noastră, urmând ca în 2021 să ne concentrăm pe construcție, în noul context. În scenariul pesimist, și anul viitor va sta sub semnul reconstrucției, mai ales dacă va mai exista un val pandemic, în această toamnă. Oricum, migrarea în digital continuă să fie principala tendință pe piața de traininguri și teambuildinguri. Dacă, în prima parte a perioadei de izolare, majoritatea clienților erau în expectativă, acum cele mai multe bugete au început să se îndrepte exclusiv către webinarii și evenimente online, în ciuda începerii relaxării”. Un orizont de revenire pentru teambuildinguri, în grupuri mai mici și respectând normele de distanțare socială, se conturează în iulie-august.

DISTRIBUIȚI