ASF: Ratingul de țară al României câștigă încrederea investitorilor

Date:

Spread-ul dintre obligațiunile suverane ale României pe 10 ani, denominate în euro, și cele similare ale Germaniei s-a redus, ceea ce poate fi interpretat și ca o îmbunătățire a încrederii investitorilor în ratingul de țară al României, arată cel mai recent raport privind tendințele și riscurile pe piețele financiare locale și internaționale elaborat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Totodată, cotațiile CDS (Credit Default Swap) aferente obligațiunilor emise de România (în USD, cu maturitate la 5 ani) se situează în jurul nivelului de 119 puncte, în scădere cu aproximativ 29% față de ultimul maxim. Variațiile CDS sunt influențate de variația randamentelor titlurilor de stat cu aceeași maturitate. 

Liber la dividende. Dar cu măsură

European Systemic Risk Board (ESRB) a decis să revizuiască, în contextul reducerii incertitudinilor legate de perspectivele macroeconomice și al păstrării rezilienței sistemului financiar în ultima perioadă, Recomandarea privind restricționarea distribuirilor de dividende, răscumpărărilor de acțiuni și plăților remunerațiilor variabile. Astfel, entitățile din piețele financiare vor avea posibilitatea să efectueze astfel de operațiuni, în anumite condiții. ESRB recomandă autorităților de supraveghere să solicite băncilor, firmelor de investiții și societăților de asigurări să se abțină de la distribuiri care reduc cantitatea sau calitatea fondurilor proprii, mai puțin atunci când aceste instituții sunt prudente în realizarea distribuirilor, iar reducerea fondurilor proprii nu depășește pragul conservativ stabilit de autoritatea competentă. Pragul conservativ trebuie calibrat luând în considerare: nevoia instituțiilor financiare de a menține un nivel ridicat de capital; nevoia de a se asigura că nivelul general al distribuirilor este mai mic decât în anii anteriori crizei COVID-19; particularitățile fiecărui sector.

Raportul săptămânal de tendințe și riscuri pe piețele financiare, elaborat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, reprezintă o radiografie a evoluției principalilor indicatori macroeconomici și a indicilor bursieri, la nivel local și global.

Mai multe detalii despre riscurile și tendințele săptămânii pe piețele financiare găsiți în ediția nr. 51/23.12.2020 – Raportul Tendințe și riscuri pe piețele financiare locale și internaționale, ce poate fi accesat AICI.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...