Asociația Green Revolution (prima organizație nonguvernamentală de ecologie urbană din România) și Raiffeisen Bank au deschis centrele de biciclete I’Velo Relax din București (Parcul Herăstrău – Metrou Aviatorilor și Arcul de Triumf, foto) și din Constanța. Sunt disponibile peste 850 de biciclete, șapte zile din șapte. Urmează să fie deschise și centrele de închiriere biciclete din Alba Iulia, Oradea, Brașov, Sibiu, Iași. În centre sunt respectate regulile specifice perioadei actuale: închirierea bicicletelor cu aplicația I’Velo, păstrarea distanței de 1,5 m față de persoana din față, dezinfectarea constantă a mâinilor, plata cu cardul. Tarifele sunt: Pentru bicicletele I’Velo Relax există și următoarele categorii de tarife de închiriere: 6 lei – 1 oră, 10 lei – 2 ore, 14 lei – 3 ore, 18 lei – 4 ore, 30 lei – 24 ore (luni-joi), gratuit – pensionari (pe baza talonului de pensie), 49 lei – abonament 1 lună, 149 lei – abonament 1 an.

Raluca Fișer, președintele Asociației Green Revolution: „Orașe din întreaga lume se reinventează ca locuri pentru a fi în continuare locuite. Noi ne continuăm misiunea noastră de a promova mersul pe bicicletă ca mijloc de transport sănătos. Sperăm să convingem și în 2020 cât mai multe persoane că bicicleta este utilitară, rapidă, accesibilă, dar și un mijloc de relaxare, vital într-o capitală europeană. Bicicleta este o soluție pentru diminuarea impactului uman asupra climei și o tranzitie către un mediu mai curat și o societate mai sănătoasă”.

Corina Vasile, director de comunicare la Raiffeisen Bank România: „Cu toții ne dorim să trăim într-un mediu sănătos și sigur și credem că doar nouă ne stă în putere să îl creăm. De peste 10 ani încercăm, prin programele derulate cu Asociația Green Revolution, să contribuim la orașe mai curate și mai prietenoase cu locuitorii săi. Știm că 1,7 milioane de oameni au folosit bicicletele I’Velo în ultimii 10 ani și ne dorim ca numărul lor să crească tot mai mult. Transportul alternativ a devenit de mult timp o nevoie la nivel de societate”.

În 9 ani de funcționare până acum, I’Velo a atras peste 1.700.000 de oameni la pedalat, contribuind la reducerea emisiilor de CO2 din atmosferă cu aproximativ 2.500 de tone, în București, Constanța, Brașov, Sibiu, Alba Iulia, Oradea, Iași.

Compania Ipsos România a realizat un studiu național comandat de Asociația Green Revolution și Raiffeisen Bank privind utilizarea mijloacelor de transport înaintea stării de urgență și posibilele schimbări de comportament în transport după ieșirea din izolare. Înaintea stării de urgență, 66% dintre respondenți mergeau zilnic pe jos, 69% mergeau de două-trei ori pe săptămână cu automobilul, 38% mergeau zilnic cu automobilul, 18% mergeau zilnic cu transportul public. Bicicleta o foloseau 6 din 10 respondenți, în medie, o dată pe săptămână și 5%, zilnic. Ponderea celor care folosesc frecvent bicicleta ca mijloc de transport, potrivit declarațiilor, e de așteptat să crească de la 20% înaintea stării de urgență la 33% de acum încolo. Ponderea utilizatorilor ocazionali tinde să se reducă de la 23% la 12%. Utilizarea frecventă a transportului public e estimate în scădere de la 42% înainte de criză la 35% după. 70% dintre respondenți vor folosi frecvent automobilul după această perioadă, față de 69%, înainte și 90% vor merge pe jos frecvent, față de 89% anterior stării de urgență.

DISTRIBUIȚI