Azi se aprinde „Flacăra Culturii”

Date:

În toată ţara, azi, 15 ianuarie, la ora 18.00, se aprinde „Flacăra Culturii”. Este marcată astfel simbolic Ziua Culturii Naționale, serbate în fiecare an la data naşterii lui Mihai Eminescu. Anul acesta, marcarea momentului are un caracter unitar, ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu (foto MC), mulțumind public autorităților locale „care au fost exterm de receptive, atât în preluarea și transmiterea mesajului unitar, cât și în organizarea de acțiuni care să se alăture inițiativei ministerului”. Proiecţii sugerând personalitatea eminesciană şi simboluri naţionale vor fi realizare pe clădiri emblematice şi vor constitui fundalul unor spectacole din mari oraşe, precum Opera Naţionale din Cluj-Napoca, Palatul Culturii din Iaşi, Palatul Administrativ din Suceava, Biblioteca Astra din Sibiu, Sala Unirii din Alba Iulia.

Evenimentul central se va desfăşura la Ateneul Român, organizat, după mai mulţi ani, de Ministerul Culturii, cu sublinierea că susţinerea financiară este asigurată integral din sponsorizări. Vor participa preşedintele României, Klaus Iohannis, personalităţi ale mediului cultural, academic, antreprenorial.

Tot cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Ministerul Culturii a alocat sprijin financiar pentru derularea a zece proiecte şi acţiuni culturale selectate printr-o evaluare de specialitate. Elementul de noutate faţă de selecţii anterioare este că momentul, durata şi implicit adresarea desfăşurării se concentrează într-o singură zi, 15 ianuarie. dedicate Zilei Culturii Naţionale, proiecte care se vor desfășura, pentru prima data, Până acum erau alocate fonduri care puteau fi folosite pe tot parcursul anului, dar care nu mai aveau legatura cu această zi. Proiectele câștigătoare sunt disponibile pe web-site-ul Ministerului Culturii. Sunt proiecte referitoare la dreptul și accesul la cultură (derulat de Asociația PostModernism Museum), creșterea rolului bibliotecilor în promovarea lecturii (derulat de Asociația Headsome Communication), „Maratonul lecturii române” (iniţiat de Asociația Platforma pentru Educație Competitivă). Sub aspectul misiunii economico-sociale, apreciază ministrul Bogdan Gheorghiu,  Ministerul Culturii „trebuie să fie puntea între mediul cultural şi societate”.

S-a susținut în data de 14 ianuarie a.c., la sediul ministerului, o conferință de presă în cadrul căreia s-au prezentat principalele evenimente care vor avea loc în ziua de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale.

În cadrul conferinței, Bogdan Gheorghiu a anunțat faptul că Ministerul Culturii va serba Ziua Culturii Naționale, mâine, 15 ianuarie 2020,. La eveniment, Președintele României, E.S. domnul Ludovic Orban, Prim-ministrul României, alături de importante personalități culturale ale României. Menționăm că, după o perioadă lungă de timp, instituția noastră este evenimentului de la Ateneul Român.

A salutat, totodată, inițiativa tuturor autorităților locale sau instituțiilor din teritoriu care au înțeles importanța acestei zile și vor organiza evenimente care vor avea loc atât în mediul urban, cât și în mediul rural.

La ora 18.00 va fi aprinsă, simbolic, „Flacăra Culturii”, într-o acțiune desfășurată simultan în toate orașele mari de pe întreg cuprinsul țării. Folosesc acest prilej pentru a a declarat Ministrul Culturii.

Ziua Culturii Naționale a fost stabilită prin Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010, iar de atunci este sărbătorită, în data de 15 ianuarie, dată care marchează nașterea marele poet Mihai Eminescu.

 „Cultura se clădește zi de zi, câte puțin, intrând într-un muzeu, deschizând o carte, privind o pictură. Să reaprindem această Flacără, deoarece totul începe cu fiecare dintre noi. Cultura este moștenirea socială pe care o oferim copiilor noștri, pe care o lăsăm tinerilor români de pretutindeni”, a mai punctat Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Autorităţile locale din întreaga ţară vor organiza simultan evenimente, miercuri, de Ziua Culturii Naţionale, la ora 18,00, a anunţat, marţi, ministrul Bogdan Gheorghiu.

„În acest an, am iniţiat o acţiune unitară, aşadar mâine, la ora 18,00, va fi aprinsă flacăra culturii, simbolic, pentru că vor avea loc acţiuni simultan în aproape toate oraşele ţării”, a afirmat ministrul Culturii, într-o conferinţă de presă.

În cadrul evenimentelor, va fi citit şi un mesaj special: „Cultura se clădeşte zi de zi, câte puţin, intrând într-un muzeu, deschizând o carte, privind o pictură, să reaprindem această flacără, deoarece totul începe cu fiecare dintre noi. Cultura este moştenirea socială pe care o oferim copiilor noştri, pe care o lăsăm tinerilor români de pretutindeni”.


Şi la Ateneul Român din Capitală va fi prezentat un spectacol cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, iar, la ora 18,00, pe faţada clădirii vor fi proiectate portretul lui Mihai Eminescu şi mesajul „Aprindem flacăra culturii”.

Vor mai fi prezentate zece proiecte speciale, finanţate în urma unui concurs organizat de Ministerul Culturii, printre care Gala Tinerilor Scriitori, „Maratonul lecturii române” şi „Fără comunism”. Suma totală cu care au fost finanţate este de 237.185 de lei.

„Ziua de 15 ianuarie trebuie să fie un început. S-au făcut nişte măsurători şi s-a constatat că nu suntem neapărat mari consumatori de cultură în România, ceea ce arată că mai avem mult de lucru. (…) Niciodată nu voi încuraja această izolare a elitei culturale româneşti în raport cu restul societăţii româneşti, pentru că eu consider că este chiar de datoria elitei culturale româneşti să împartă zestrea naţională culturală cu restul societăţii”, a spus Bogdan Gheorghiu.

În opinia sa, ministerul „Dacă nu vom crea această punte, să nu ne mai mirăm că avem şi din punct de vedere cultural, că avem şi în alte domenii, două Românii paralele”,

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...