BII stimulează volumele investițiilor în țările membre în 2020

Date:

Anul 2020 – anul celei de-a 50-a aniversări de la constituirea Băncii Internaționale de Investiții – s-a făcut remarcat ca o perioadă de provocări fără precedent la nivel global. Pandemia COVID-19 continuă să aibă un impact sever asupra creșterii economice a acționarilor BII, fără excepție, devenind și mai exacerbată nevoia de finanțare a dezvoltării. Răspunzând acestor cereri, BII, în ciuda turbulențelor externe, a reușit să mențină și chiar să amplifice dinamica operațiunilor sale de creditare în țările membre într-o manieră eficientă, îndeplinind obiectivele de final de an stabilite de către acționari.

Portofoliul de credite și de credite documentare a atins 1077,8 milioane EUR, cu alte 400 milioane EUR în pregătire în diferite etape de evaluare. Din 2019 (anul în care BII s-a mutat în Europa), portofoliul de credite brute a crescut cu 27%, în timp ce totalul investițiilor a atins aproape 1 miliard EUR.

O transformare calitativă a registrului de credite a continuat pe tot parcursul anului trecut. Cu o cerere crescută pentru finanțarea BII, 2020 a avut drept rezultat angajamentul Băncii față de un volum de proiecte pe termen mai lung și cu o infrastructură mai amplă de tichete, cu o prioritate ridicată și un impact de dezvoltare mai puternic pentru economiile țărilor membre.

Banca Internațională de Investiții a continuat să își lărgească sistematic prezența atât pe piețele acționarilor săi sovereigns, cât și pe plan global, crescând astfel în mod semnificativ recunoașterea mărcii sale și extinzându-și rețeaua de parteneri. Nivelul actual de proiecte implementate în colaborare cu alte instituții financiare internaționale este de 33%.

BII a continuat să își intensifice rolul integrator făcând legătura între țările membre și proiecte care implică două sau mai multe țări membre. Pe tot parcursul anului, instituția a oferit finanțare prin instrumentul de creditare inovator Schuldscheindarlehen (SSD) pentru jucătorii corporatiști globali de mari dimensiuni, fondurile având drept obiectiv susținerea comunităților de afaceri din cele 6 țări membre ale Băncii.

Cota proiectelor europene a crescut în mod remarcabil, ajungând acum la aproximativ 61% din portofoliul total.

BII a cunoscut o creștere semnificativă a finanțării în țara gazdă – Ungaria. Dacă, înainte de mutarea sediului, cota țării în registrul de credite al Băncii era de aproximativ 6% din valoarea totală, la finele anului 2020, aceasta a fost de 14%. Din 2015, anul în care Ungaria a revenit în cadrul BII în calitate de acționar, volumul acumulat de investiții în economia maghiară se apropie de nivelul de 400 de milioane EUR. 

Stimularea activității de investiții în Europa nu a fost nicidecum realizată prin schimbarea accentului creditării de pe alte țări. Din contră, diversificarea geografică a BII a fost în mod special evidențiată de agenția de evaluare financiară Fitch în cel mai recent raport al său.

Federația Rusă – cel mai mare acționar al BII – a rămas printre principalii destinatari ai investițiilor sale. Volumul actual de proiecte implementate în interesul companiilor rusești depășește 220 milioane EUR, în 2020, intrând în sectoare strategice precum infrastructura de transport, IT și digitalizare, apă și salubrizare etc.

„2020 va intra în istorie ca fiind, probabil, o perioadă fără precedent în ceea ce privește riscurile la adresa economiei și a piețelor globale. În ciuda acestui fapt, Banca Internațională de Investiții nu numai că a reușit să își desfășoare în continuare activitatea de bază fără întreruperi, dar a și demonstrat un nivel solid de rezistență la șocuri externe, consecvență și siguranță pentru acționarii, clienții, investitorii și partenerii săi. Volumul plăților anuale ale Băncii pentru 2020 a depășit 504 milioane EUR, ceea ce reprezintă un nou record în istoria cea mai recentă a Băncii. Am simțit și simțim în continuare o cerere din ce în ce mai mare pentru finanțarea noastră venind din partea diverșilor jucători de pe piață și vom depune toate eforturile pentru a oferi clienților noștri cele mai bune soluții personalizate posibile.”, potrivit Biroului de Presă al BII.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...