BNR: Încălzirea pieței imobiliare, nou risc pentru stabilitatea financiară a României

Date:

În ultima perioadă, economia României se confruntă cu un nou risc, cel al accelerării preţurilor din domeniul imobiliar, ceea ce ar putea duce la acumularea de tensiuni şi la lărgirea deficitelor, potrivit datelor raportului asupra stabilităţii financiare, prezentat joi de viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Liviu Voinea.

Economia din România continuă să avanseze rapid pe baza consumului privat stimulat de guvern prin creşteri de salarii în sectorul public şi scăderi de taxe, potrivit News.ro.
De asemenea, se presupune că o astfel de creştere nu este sustenabilă pe termen lung şi generează dezechilibre care vor trebui corectate ulterior.

Liviu Voinea a atras atenția asupra unei eventuale expuneri, reprezentată de creşterea accelerată a preţurilor din domeniul imobiliar, în contextul acumulării de tensiuni. ”Contextul macroeconomic este favorabil, dar se acumulează tensiuni din cauza creşterii peste potenţial şi a lărgirii deficitelor. (…) A apărut un nou risc, deocamdată având o intensitate scăzută, de accelerare a preţurilor imobiliarelor”, a afirmat Voinea.

Preţurile apartamentelor din marile oraşe din România au crescut cu 1,2% în aprilie, ajungând la 1.000 de euro pe metru pătrat, comparativ cu luna precedentă. Orașele în care scumpirea imobilelor s-a resimțit cel mau mult sunt Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Constanţa.

Potrivit raportului BNR, există o tendinţă de creştere a deficitului structural al bugetului general consolidat, de la 1% în 2013 şi 2,6% în 2016, acesta putând ajunge la 3,9% în 2017 şi 4% în 2018, în timp ce principalul risc la adresa economiei româneşti este cel de reducere a încrederii investitorilor în economiile emergente, dar acesta s-a diminuat în ultimele luni.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Top 10 motive pentru care totul electric este o idee proastă

Politicienii și oficialii guvernamentali de la fiecare nivel par...

INSCOP: peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu

Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la...