Informarea asupra normelor elementare de igienă și asupra riscurilor nerespectării lor este obiectivul campaniei cu caracter social și educativ Caravana Microduș, derulată de Asociația Zi de Bine și Fundația Bethany, cu sprijinul mai multor parteneri din mediul economic, în localități defavorizate din județul Iași. Cu fonduri strânse prin donații, cu produse de igienă și cu un Ford Ducato oferit de Reiffeisen Leasing și transformat în Microduș, caravana a pornit și a făcut prima oprire în satul Vâlcelele. Susținători sunt Alpha Medical, Tethford, Vanuva, Brick Depot – Magazin certificat Lego și Sykes.

Melania Medeleanu, fondatoare a asociației Zi de Bine, subliniază: „Iată că visul de a transforma o mașină într-o cabină de duș pe patru roți a devenit realitate, și mai mult decât atât, primii copii au reușit să facă primul duș din viața lor. Este o bucurie că putem aduce zâmbet, lumină și un sprijin acolo unde timpul pare că a stat în loc. Sigur, este o picătură într-un ocean, însă pas cu pas putem seta noi obiceiuri pentru acești copii și îi putem ajuta să se transforme, mai târziu, într-un adult sănătos și responsabil. Ne aflăm abia la început de drum dar satisfacția de a vedea atâta bucurie, este de neprețuit”. Peste 35 de copii au primit sfaturi, îndrumări de la voluntari, actori de la Teatro Blu i-au antrenat în jocuri educative, iar la sfârșit au primit pachete cu produse de igienă personală oferite de Ikea și Bioderma și câte un duș mobil de la Brico Depot, a cărui apă se încălzește direct de la soare. Mai departe, Caravana Microduș merge în comuna Vlădeni, satele Broșteni și Alexandru cel Bun, comuna Prisăcani, satele Prisăcani și Măcărești, comuna Răducăneni, satele Răducăneni, Trestiana și satul Scobinți, comuna Movileni, cu satele Epureni și Larga Jijiei, comuna Cotnari, satul Hodora și satul Scobinți din comuna cu același nume. Beneficiari sunt peste 500 de copii în situație vulnerabilă din Județul Iași. După încheierea campaniei, Caravana Microduș va rămâne în posesia Fundației Bethany care va continua traseul și va încerca să ajungă și la alte familii care au nevoie de sprijin și îndrumare.

Suma necesară derulării campaniei este de 35.000 de euro, pentru adaptarea, omologarea, colantarea mașinii, dotarea cu dezinfectanți, materialele necesare pentru activitățile desfășurate de voluntari cu copiii. Pentru strângerea fondurilor, apelul este (conform ideii de bază a seriei de campanii derulate de Asociația Zi de Bine) către cei care-și serbează ziua în luna respectivă; de data asta, cine este născut în august își poate dona ziua de naștere la

https://ziuata.galantom.ro/mystory/fundraising_pages/create?id_project=987.
Donații către Asociația Zi de Bine se pot face: prin SMS cu textul SUS la 8862 (mesaj în valoare de 4 euro); prin transfer bancar în contul deschis la Banca Comercială Română, Sucursala Universitate (RON: RO56RNCB0092166359160001); prin PayPal; donație online prin PAGO, rohelp.ro, BT PAYetc. Mai multe variante de donare se găsesc pe pagina asociației, www.zidebine.ro.

DISTRIBUIȚI