Institutul de Studii Financiare a organizat ediţia a V-a a Conferinţei Internaţionale Anuale de profil, cu tema „Competenţe profesionale pentru generaţiile noi de angajaţi”. Au fost abordate subiecte privind „Revoluția din asigurări, bancassurance, inovare și insuretech”, „Optimizarea şi transformările digitale din serviciile financiare”, „Sisteme de învățare pentru adulți gata pentru viitor”, „Competenţe profesionale financiare recunoscute la nivel internaţionale”, „Produse financiare pentru generaţiile viitoare”.

Dan Armeanu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a reliefat în expunerea sa importanţa educaţiei financiare, a educaţiei în general, pentru dezvoltarea ţării: „Educaţia este cea care face difernţa între ţări. Calitatea factorului uman este determinată de nivelul de educaţie, iar acest lucru se întâmplă şi în sectorul financiar. Cererea şi oferta pe piaţa financiară ar trebui să se afle într-un echilibru determinat de gradul de educaţie financiară încorporat în cerere şi ofertă. Ce s-ar întâmpla dacă am avea o cerere educată şi o ofertă mai puţin educată sau invers?! Nivelul de educaţie încorporat în cerere şi în ofertă dă şi o imagine a pieţei financiare. Din păcate, în România, pieţele financiare nebancare au o dimensiune mai redusă, deşi în creştere, ajungând la 13% ca active în PIB”. Concomitent, a subliniat vicepreşedintele ASF, cea mai valorosă investiţie, deopotrivă la nivel micro, pentru întreprinderi, ca şi la nivel macro, de către stat, este investiţia în oameni.

În acelaşi spirit, Leonardo Badea, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a apreciat că “în România, avem nevoie de creşterea nivelului de educaţie financiară”. Argumente în acest sens a oferit prin prezentarea studiului „Fintech – evoluţii recente şi implicaţii pentru stabilitatea sistemului financiar”. În opinia profesorului Leonardo Badea, bazată pe realitatea evoluţiei în domeniu, „fintech-urile grupează toate tehnologiile inovatoare care au ca scop îmbunătăţirea serviciilor financiare. Trăim într-o lume globală, în care informaţia circulă cu o viteză ameţitoare. Astfel, se demonstrează mai mult ca oricând că timpul costă bani şi produce bani”. În aceste condiţii, „inovaţia are un rol important în cadrul tehnologiei, iar sub umbrela fintech putem grupa idei inovatoare, putem îmbunătăţi modelele de afaceri şi putem dezvolta noi afaceri. La nivel global, aproape un sfert dintre IMM-uri utilizează fintech”.

DISTRIBUIȚI