Consiliul Naţional al Rectorilor, la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad

Date:

Consiliul Naţional al Rectorilor s-a întrunit la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad (foto UAV). Prof. univ. dr. ec. Ramona Lile, rectorul UAV, a salutat prezenţa ministrului educaţiei naţionale, Ecaterina Andronescu, a preşedintelui CNR, Sorin Mihai Câmpeanu, a celor peste 70 de rectori, reiterând dorinţa comună ca ideile şi strategiile analizate împreună „să ducă la dezvoltarea învăţământului superior românesc”.

Au fost dezbătute aspecte privind, acreditarea şi autorizarea programelor de studii, ierarhizarea şi clasificarea universităţilor, bugetul învăţământului superior etc.

În urma reuniunii, CNR a formulat o serie de „solicitări pe care le consideră esenţiale pentru dezvoltarea învăţământului superior românesc:

  1. Continuarea procesului de evaluare a şcolilor doctorale, pe baza metodologiei de evaluare aflată în vigoare.
  2. Îmbunătăţirea şi revizuirea punctuala şi justificată a unor indicatori, referitor la termenul de îndeplinire a standardelor.
  3. Pe baza punctului doi, extinderea cu o lună a termenului de depunere a Dosarelor de autoevaluare.
  4. CNR susţine importanţa unei noi legi a educaţiei. Este esenţial să avem un cadru legal caracterizat de viziune, coerenţă şi predictibilitate şi care să promoveze eficient principiul învăţământului centrat pe student. Acesta trebuie să răspundă aşteptărilor întregii societăţi româneşti, ceea ce necesită consultări relevante şi profesioniste, necesită timp, obiectivitate şi echilibru, elemente ce nu pot fi asigurate într-un an electoral caracterizat de multiple interese politice. Pe cale de consecinţă, CNR consideră inoportună orice abordare lipsită de responsabilitate, prin care s-ar dori elaborarea şi promovarea «pe repede înainte» a unei legi de asemenea importanţă.
  5. Cu privire la corelarea domeniilor ARACIS-CNATDCU-ISCED, CNR solicită Agenţiei Naţionale pentru Calificări (ANC) să prezinte o propunere de corelare a denumirii Comisiilor CNATDCU și ARACIS cu domeniile ISCED, precum și cu domeniile de licență și masterat. Pentru formularea acestei propuneri, solicităm ca ANC să se consulte cu reprezentanții universităţilor româneşti, pe domenii, pentru a se clarifica echivalenţa cu domeniile ISCED. Această armonizare este esenţială pentru susținerea mobilității studenților în spațiul european, pentru internaționalizarea Învăţământului superior românesc, precum şi pentru recunoaşterea completă a diplomelor româneşti.
  6. CNR reafirmă necesitatea respectării autonomiei universitare ca şi garant al independenţei şi responsabilităţii academice asumate de membrii oricărei comunităţi academice şi respectate, conform Constituţiei României, de către orice terţi, indiferent de apartenenţa la foruri naţionale sau internaţionale”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Lansarea unei cărți-eveniment despre valorificarea bogățiilor naturale, a forței gândirii creative

de Dr. ec. Constantin Boștină.Director General revista ECONOMISTULPreședinte Asociația pentru Studii si...

Eficienta Energetică în viața oamenilor din perspectiva anilor 2050

Într-o lume din ce în ce mai limitată în...

Acționarii One United Properties au aprobat plata unui dividend în valoare de 75,9 milioane de lei pentru anul financiar 2023

One United Properties (BVB: ONE), principalul investitor și dezvoltator...