Costel Alexe: „Lemnul este o resursă regenerabilă, iar pădurea trebuie îngrijită, păzită și exploatată sustenabil”

Date:

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Costel Alexe (foto), a făcut o vizită în teren în pădurea Dobrovăț, județul Iași, ca urmare a abundenței în spațiul public a unor discuții, acuzații etc. vizând exploatările forestiere din zonă.

Ministrul Costel Alexe a reafirmat că „lemnul este o resursă regenerabilă, iar pădurea trebuie îngrijită, păzită și exploatată sustenabil și durabil. Paza pădurii, plantările de puieți și lucrările de întreținere se fac din banii proveniți din vânzarea lemnului. Dacă oprim acum exploatarea, nu vom mai avea bani nici pentru pază, nici pentru împădurire, nici pentru conservare”. În context, ministrul a caracterizat drept false știrile vehiculate în ultima vreme, semnalând că „imagini cu o pădure defrișată din Rusia sunt prezentate ca fiind din Pădurea Dobrovăț; la fel, imagini de anul trecut, din Munții Apuseni. Poienile și zonele pentru hrana animalelor, vechi de peste 50 de ani, filmate cu drone, sunt prezentate ca zone defrișate din pădurea Dobrovăț. Zone nou împădurite, în care puieții nu apucaseră să înverzească, sunt prezentate ca zone defrișate. O campanie bine focusată de dezinformare și propagare de atacuri la persoană, zeci de știri false, împinse în online cu sute de distribuiri plătite. Sunt zeci de reclame pe Facebook plătite de partide politice și publicații de scandal sau promovate din paginile lor, unii în goana după rating, alții după imagine și capital politic. «Specialiștii» în propagandă și dezinformare au folosit până și poze din parcuri din SUA drept defrișări din România”.

Referindu-se la situația din teren, ministrul a accentuat: „Fără a politiza sau face judecăți de valoare, strict legal și pe procedură, în realitate amenajamentul silvic și planul după care s-au executat și se execută tăierile din Pădurea Dobrovăț este aprobat și semnat de ministrul Deneș, în 2019, iar intervențiile succesive între 2007 și 2020 s-au atribuit în urma unor licitații publice. Totodată, pentru corecta informare a opiniei publice, ceea ce s-a prezentat ca fiind «pădurea Dobrovăț rasă de Alexe în 2 zile», reprezintă în fapt intervenții pe suprafața a 3.5 hectare, dintr-un trup de aproximativ 10.000 de hectare. Așa cum am discutat și stabilit și în luna februarie, când am vizitat zona, am convenit că pe lungimea drumului național se va constitui o banda de protecție, lată de 30 m, în care nu se vor face intervenții în arboretul matur, ci numai în semințișul cu diametrul de 2-10 cm, de altfel lucrări necesare în silvicultură. Am promis și îmi onorez promisiunile: prioritatea mandatului meu este stoparea tăierilor ilegale și respectarea cadrului legal în domeniul silvic! Măsurile prioritare pe care le-am luat în cadrul ministerului sunt menite sa ocrotească inclusiv Pădurea Bârnova-Dobrovăț și toate pădurile din Iași. Mă refer la includerea în ordonanța de urgență militară a prezenței gărzilor forestiere la verificarea transportului de material lemnos.

Am adus modificări importante la Codul silvic pentru a înăspri pedepsele și a descuraja tăierile ilegale, suspendăm autorizația celor care taie ilegal, am intensificat controalele în pădure, pe drumurile forestiere și pe drumurile publice, în curând vom lansa SUMAL, un sistem prin care, inclusiv prin GPS pe mașini, fotografii la transporturi, vom monitoriza lemnul din pădure până la procesator!

Sunt măsuri concrete care încep deja să producă efecte, să dea roade prin scăderea tăierilor și transporturilor ilegale!

Vreau să îi asigur pe toți românii că sunt foarte preocupat și mă interesează soarta pădurilor României și îmi dedic cu bună credință toată activitatea pentru a asigura respectarea legilor și exploatarea durabilă și sustenabilă a acestei bogății naturale”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Top 10 motive pentru care totul electric este o idee proastă

Politicienii și oficialii guvernamentali de la fiecare nivel par...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță,...