Deșeurile, date în urmărire

Date:

La 15 ianuarie 2021 pornește Sistemul Informatic de Urmărire a Trasabilității Deșeurilor din Ambalaje – SIADT. Vizați vor fi toți operatorii din piața de ambalaje, de la OIREP-uri la colectori și reciclatori. Secretarul de stat din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, precizează: „Așa cum piața lemnului avea nevoie de monitorizarea a tot ceea ce se întâmplă din pădure până în depozite, așa și piața deșeurilor avea nevoie de digitalizarea și urmărirea 24 de ore din 24 a oricărei operațiuni care implică deșeurile de ambalaje, iar acest lucru va fi posibil datorită SIADT. Practic, odată cu acest sistem, se va face trecerea de la o piață care astăzi (în anumite cazuri) se închide doar pe cifre, la una care se va închide pe cantități reale de deșeuri. Astfel, va duce la dispariția situațiilor în care colectarea sau reciclarea se realizau doar pe hârtie”.

Tema a fost dezbătută la conferința online „Circular Waste – SIATD, primii pași în asigurarea trasabilității deșeurilor de ambalaje”, organizată de Green Report.

 În privința funcționării, „actorii din piață vor fi obligați inclusiv la proba existenței deșeurilor care fac obiectul tranzacției: înainte de orice tranzacție, sistemul obligă la încărcarea în aplicație a două fotografii cu încărcătura de deșeuri și patru fotografii cu mijlocul de transport.Totodată, punctul de încărcare a deșeurilor va fi monitorizat prin GPS”.

Tranzacțiile ilegale vor putea fi blocate în timp real. Secretarul de stat oferă detalii: „În momentul în care datele din SIADT ne semnalează că datele între doi sau mai mulți actori implicați în același contract diferă – putem bloca pe loc această tranzacție și putem trimite echipe de control care să verifice suspiciunea care apare în sistem. Piața neagră a deșeurilor din țară trebuie să dispară. Și mai trebuie ceva: să încetăm să mimăm reciclarea și să o impulsionăm la maximum, chiar și în al 12-lea ceas. România are ținte asumate și drumul nu poate fi decât unul singur: să trecem de la țara depozitării la cea a reciclării”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Implicațiile legislației REIT în contextul pieței imobiliare din România

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)

Atenție la valoarea în vamă – noi ghiduri de simplificare emise de Comisia Europeană vin în sprijinul importatorilor

de Mihai Petre, Director, Global Trade, EY RomâniaCosmin Dincă,...

PwC Internal Audit Study: Îngrijorați  de riscurile tot mai mari, managerii vor ca auditul să acționeze mai rapid și din proprie inițiativă 

de Mircea Bozga, Partener PwC România Managementul companiilor își dorește...