Doar 3 dintre 40 de companii importante listate la Bursa de Valori București au fost pe pierdere în 2021!

Date:

Mircea Iliescu – Trainer & Financiar Advisor la BVBescu.ro declara în cadrul evenimentului „The Power Table – Cum arată rezultatele financiare și cum investim?” că „practic, doar 3 dintre cele aproape 40 de companii analizate nu au raportat profit, pentru anul 2020… ”

Mircea Iliescu: „2020 a fost un an complicat pentru toți, atât pentru noi, ca și indivizi, cât și pentru business-urile din lumea întreagă.

Unii dintre noi au trecut prin momente dramatice, alții prin perioade de lockdown și diferite tipuri de restricții. Viața noastră a arătat cu totul altfel decât ne-am fi imaginat în urmă cu un an, însă viața are felul său de a merge înainte, de a ne ajuta să privim încrezători către ziua de mâine.

În urmă cu aproape 1 an, ne temeam de amplitudinea impactului pe care pandemia de COVID-19 îl va avea în business-ul companiilor listate, însă acestea au dovedit un grad de reziliență mult mai crescut decât se ațtepta. Deși cifrele publicate în raportările financiare sunt, în multe cazuri, mai puțin bune față de cele aferente anului 2019, este foarte important faptul că, în mare, vorbim doar despre profituri mai mici și nu despre pierderi. Practic, doar 3 dintre cele aproape 40 de companii analizate nu au raportat profit, pentru anul 2020…

Conform rezultatelor financiare analizate în cadrul evenimentului „The Power Table – Cum arată rezultatele financiare și cum investim”, trimestrul IV al anului trecut s-a dovedit unul important în finanțele companiilor listate la Bursa de Valori București. În cazul unora dintre companii, ultimele 3 luni ale lui 2020 au erodat din profitul la T3 – cum este cazul Transelectrica S.A. – sau au facut diferența dintre profit și pierdere – în cazul Bittnet Systems.

Dacă, dupa primele 9 luni din anul 2020 observăm că aproape jumătate dintre cele 40 de companii analizate în cadrul evenimentului „The Power Table – Cum arată rezultatele financiare și cum investim” raportau o cifră de afaceri apropiată de perioadă similară a anului 2019, cu ocazia raportărilor anuale, acest aspect s-a menținut doar în cazul a 3 din 10 societăți listate. În schimb, s-a dublat numărul emitenților care au publicat pentru anul 2020 o cifră de afaceri semnificativ mai mică față de anul anterior (de la 20% la 38%), în timp ce numărul companiilor care au raportat venituri semnificativ mai mari s-a îmbunătățit ușor (de la 23% in 2019, la 32% in 2020). Însă, diferența este evidentă față de cifra de afaceri raportată în anul 2019, cand doar 10% dintre societățile listate au raportat venituri semnificativ mai mici față de anul anterior, în timp ce aproape jumătate dintre acestea au obținut venituri semnificativ mai mari.

În ceea ce privețte profitul raportat, trendul la 9 luni s-a menținut, o treime dintre companiile listate raportând crețteri semnificative ale profitului, în timp ce jumătate dintre acestea au avut profituri semnificativ mai mici sau pierderi, comparativ cu anul anterior. Aici vedem foarte clar faptul că criza sanitară a generat costuri crescute pentru companii – de exemplu, în urma cu 1 an, jumătate dintre societășile listate raportau profituri semnificativ mai mari pentru anul 2019, în timp ce doar o treime au obținut un profit semnificativ mai mic”.

_________________

Evenimentul The Power Table – Cum arată rezultatele financiare și cum investim a fost organizat cu sprijinul Bursei de Valori București, 2Performant S.A. și Life is Hard S.A., Evisara.com (Partener tehnic), Financial Intelligence, Finzoom, NewMoney, InvestTenergy, Economistul.ro, Club Economic, România Durabilă, București Business, Prahova Business și Reușita TV (Parteneri media).

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...