Earnings Report: Cum arată rezultatele financiare pe piețele externe pentru trimestrul II 2021

Date:

Earnings Report este primul eveniment din România dedicat rezultatelor financiare pe Piețele externe. Ediția aferentă raportărilor financiare la 6 luni pe Piețele externe va avea loc pe data de 5 august 2021, începând cu ora 18:00, se va desfășura online și se adresează investitorilor individuali din România și celor interesați să investească pe Piețele externe.

3 profesioniști în Piețe de Capital,
la a 2-a ediție Earnings Report din acest an 

La fel ca și în luna mai, evenimentul vă propune să vă întâlniți cu 3 profesioniști de excepție: Radu Puiu, research analyst XTB România, Cătălin Chivu, realizator „Feel The Markets” și investitor cu peste 20 de ani de experiență pe Piețele de Capital și Ciprian Bîrsan, business analyst, analist cu 17 ani de experiență pe Piețele de Capital.

Evenimentul îl va avea ca moderator pe Mircea Iliescu, fondator BVBescu.ro și investitor cu peste 11 ani de experiență în Piețele de Capital.

Accesul la eveniment este GRATUIT, dar necesita înscriere și confirmare din partea organizatorilor.


Optimism în piețe, așteptări de rezultate bune și foarte bune,

din partea analiștilor

Sezonul de raportări financiare la 6 luni debutează zilele acestea într-o notă de optimism, atât din partea analiștilor cât și a investitorilor din Piețele de Capital. Aceștia se așteaptă ca rezultatele publicate de companii să fie bune și foarte bune, mai ales că vor fi comparate cu datele similare din 2020, care au fost influențate semnificativ de perioada de lockdown generată de criza COVID-19.

Cătălin Chivu, realizator al emisiunii financiare „Feel The Markets” și investitor cu peste 20 de ani de experiență pe Piețele de Capital spune că veniturile companiilor listate sunt preconizate să crească cu +19,6% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce câștigurile pe acțiune se anticipează să cunoască un salt, în medie, cu +63,6%:

„Analiștii se așteaptă la rezultate extrem de bune, asta și ca urmare a bazei de raportare, având în vedere că trimestrul 2 din 2020 a fost cel mai slab din ultimii mulți ani, ca urmare a lockdown-urilor din primăvara anului trecut. Per total, veniturile companiilor listate sunt preconizate să crească cu 19,6% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar câștigurile pe acțiune cu 63,6%. 

Cele mai optimiste prognoze se referă la industriile puternic afectate de pandemie, cum ar fi liniile aeriene, HoReCa, sectorul energetic (ținem minte cotațiile negative ale petrolului) sau acțiunile miniere. Evident că în funcție de aceste rezultate anumite acțiuni și sectoare vor evolua diferit, măcar pe termen scurt, dar tendința generală va fi dată, ca și până acum, de sentimentul din piață, influențat pe de o parte de redeschiderea totală a activităților (deși revenirea cazurilor de COVID-19 ridică semne de întrebare), dar, în mare măsură, de cifrele privind inflația și piața muncii”.

Radu Puiu, research analyst XTB România, este și el de părere ca piața se așteaptă la publicarea unor date optimiste de către companiile listate, precizând că „în cazul în care va fi confirmat, acest ritm de creștere va fi cel mai puternic al veniturilor, din Q4 2009”.

Puiu este de părere ca în această perioadă am putea avea surprize pozitive și din partea unor sectoare precum cel auto, industrial sau financiar, a căror evoluție a fost „semnificativ limitată” în Trimestul II 2020:

„Având în vedere scenariul anului trecut, sectoarele legate de redeschiderea economiilor ar putea produce surprize pozitive. Evoluția acestora din Q2 2020 a fost semnificativ limitata, motiv pentru care ridicarea restricțiilor ar putea să indice o reluare puternică a activității. Din această categorie fac parte sectoare precum cel auto, de materii prime, industrial sau de energie. Sectorul financiar ar putea reprezenta un alt domeniu solid, o parte dintre veniturile suplimentare deținute de populație fiind direcționate către plasamente financiare, în timp ce activitatea de tranzacționare a accelerat semnificativ”.

Ciprian Bîrsan, analist cu 17 ani de experiență pe Piețele de Capital, mizează pe efectul „banilor ieftini” reiterând faptul că țările din Uniunea Europeană se folosesc de politicile relaxate în ceea ce privește deficitele, împrumutându-se agresiv:

„În linii mari, piețele globale nu ar trebui să cunoască schimbări majore față de situația în care se afla în momentul de față. Putem observa că revenirea economica a avut lor mai repede decât se estima inițial și de aici și declarațiile legate de majorarea ratei dobânzii făcute de FED. Țările din Uniunea Europeana au mână liberă în ce privește deficitele (valoarea maximă de 3% poate fi depășită), iar ca și consecința se împrumută mult mai agresiv decât o făceau până acum”.

Inflația și un nou val pandemic, principalii factori de risc

În ceea ce privește pricipalii factori de risc prezenți în acest moment pe Piețele de Capital, cei 3 analiști sunt de aceeasi părere: inflația și un nou val pandemic generat de creșterea infecțiilor cu varianta Delta a virusului COVID-19 sunt principalii factori de urmărit.

„Încă planează asupra noastră teoretica revenire a coronavirusului, prin versiunea Delta și eventual valul 4. Dacă are loc această revenire, situația financiara va avea de suferit în funcție de amplitudinea fenomenului”, spune Ciprian Bîrsan. 

„Piețele financiare se afla în zona de maxim istoric și, în consecință, eventualele semne de îngrijorare nu ar trebui să apară. Personal nu cred că ar fi motive de corecții majore pentru un orizont de timp scurt și mediu. Desigur, nu luăm în calcul un «accident» de genul Corona virus. Intenția de reducere a QE-ului, până la oprirea completă, atât în SUA cât și în UE, a atras după sine o reacție de neîncredere a investitorilor, iar revenirea a fost imediată”, încheie Bîrsan.

Radu Puiu este prudent-optimist, precizând că amplitudinea unor eventuale corecții va fi data de reacțiile Băncilor Centrale:

„Aceștia sunt cei mai importanți factori de risc pe care îi întâlnesc Piețele de Capital. Temerile referitoare la inflație și-au făcut deja simțită prezența în anumite momente, când piețele au suferit corecții pe termen scurt. Totuși, caracterul de moment al scăderilor a fost o urmare a abordării dovish și a asigurărilor oferite de băncile centrale, în special de Rezerva Federală, că nu vor avea loc ajustări ale condițiilor de politică monetară în viitorul apropiat. Totuși, problema persistă, iar acest lucru îi face pe investitori mai sceptici cu privire la «caracterul tranzitoriu» al inflației. În ceea ce privește extinderea noii variante a virusului, sentimentul este cel care este afectat de un nou val de indecizie și incertitudine, doua elemente care creează volatilitate și pot duce la corecții ale piețelor. Posibilitatea de reimpunere de restricții, scenariu care se transpune deja în realitate în anumite zone din Franța, Țările de Jos sau Asia, afectează apetitul pentru risc al investitorilor și determină instalarea unei abordări prudente și mai calculate”.

Și Cătălin Chivu, realizator al emisiunii financiare „Feel The Markets”, consideră că cele mai importante semnale date pieței vor veni tot din Statele Unite. Analist financiar și investitor cu vastă experiența în Piețele de Capital, Chivu spune că „ochii investitorilor ar trebui să fie în continuare pe FED, ale cărei decizii mișcă USD, care, la rândul lui, determină evoluția principalelor piețe financiare, adică FX, indici bursieri, bonduri, mărfuri și, mai nou, crypto”.

Tema evenimentului „Earnings Report – Cum arată rezultatele financiare pentru trimestrul II pe Piețele externe”

Analizăm companiile relevante listate pe Piețele externe pentru a afla:

  • cum arată rezultatele financiare pe primele 6 luni din 2021 și indicatorii importanți din raportări;
  • ce sectoare ar putea intra în atenția investitorilor în perioada următoare și de ce;
  • despre CFD-uri și cryptomonede și cum tranzacționăm în aceste produse;
  • care este viziunea asupra evoluției pieței, din perspectiva investitorilor individuali.

Programul evenimentului „Earnings Report – Cum arată rezultatele financiare pentru trimestrul II pe Piețele externe”:


17:50 – 18:00 – Accesul participantelor la evenimentul online

18:00 – 18:30 Cum arată rezultatele financiare pe piețele externe, aferente trimestrului II, companiile și sectoarele interesante pentru investitori – Radu Puiu, research analyst XTB România

18:30 – 19:00 – Cum vor evolua piețele externe, care sunt riscurile și provocările pe care le-ar putea înfrunta în perioada următoare – Ciprian Bîrsan, business analyst

19:00 – 19:30 – Ce companii ar putea fi interesante pentru investitori în perioada următoare, despre CFD-uri și cryptomonede și cum tranzacționăm în aceste produse  – Cătălin Chivu, realizator al emisiunii „Feel The Markets”

19:30 – 20:00 – Discuție liberă & Sesiune Q&A

_________________

Earnings Report este un eveniment organizat cu sprijinul XTB România, Evisara (partener tehnic), Financial Intelligence, Finzoom, InvestTenergy, Economistul.ro, Club Economic, România Durabilă, București Business, Prahova Business și Reușita TV (Parteneri media). 


Despre XTB România – Partener al evenimentului Earnings Report

Cu aproape 20 de ani experiență în piețele financiare, XTB este o companie completă de investiții, listată pe Bursa de la Varșovia, cu peste 4400 de instrumente financiare disponibile în platforma performantă de investiții xStation. Cu birouri în peste 10 țări incluzând România, Marea Britanie, Germania și Franța. XTB este reglementată de cele mai importante autorități de supraveghere din lume inclusiv ASF și KNF.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Provocările Fiscale în Sectorul Petrolului și Gazelor Naturale din România

de Tănase Stamule decanul Facultății de Administrarea...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...