O echipă internațională de cercetători având coordonarea și baza activității la centrul ELI-NP de la Măgurele a realizat un experiment în premieră pentru știința mondială: confirmarea experimentală prin măsurători într-un aranjament unic în lume a existenței unei forme rare a radioactivității gama a nucleelor (https://www.eli-np.ro/science_article.php?id=4).

Coordonatorul echipei este dr. Pär-Anders Söderström, din Suedia, angajat la ELI-NP. Din echipă fac parte cercetători din România, Japonia, Italia, Germania: L. Capponi, E. Açiksöz, T. Otsuka, N. Tsoneva, Y. Tsunoda, D. L. Balabanski, N. Pietralla, G. L. Guardo, D. Lattuada, H. Lenske, C. Matei, D. Nichita, A. Pappalardo, T. Petrușe.

Recunoașterea pe plan mondial a realizării este accentuate de publicarea în revista Nature Communications din 26 iunie 2020.

Acad. Nicolae-Victor Zamfir, directorul ELI-NP, subliniază: „Experimentul, extrem de sofisticat, testează o ipoteză teoretică confirmată parțial experimental de emitere de fotoni în procesul de dezexcitare a nucleului atomic, și anume dezexcitarea prin stări virtuale. Nucleul atomic este un sistem cuantic, deci are stări extrem de bine precizate din punct de vedere energetic. Experiementul aduce ceva extrem de nou în studiul nucleului atomic referitor la modul în care privim evoluția acestui sistem de protoni și neutroni. Totodată, pentru noi înseamnă un lucru foarte practic. Ansamblurile experimentale pregătite pentru experimentele de le ELI-NP sunt gândite să facă față la experimente extrem de delicate”.

DISTRIBUIȚI