Finanțare pentru restaurarea și revitalizarea unor monumente istorice

Date:

Ministerul Culturii a semnat contractele de finanțare nerambursabilă pentru proiecte de restaurare și revitalizare a unor monumente istorice selectate în urma celui mai mare dintre cele șapte apeluri de proiecte din Programul Ro-Cultura, implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului, finanțat prin granturile SEE 2014-2021, dedicat sprijinirii sectorului cultural din România.

Apelul „Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”, cu un buget disponibil de 16 milioane de euro, a fost adresat instituțiilor publice (inclusiv unităților administrativ-teritoriale), ONG-urilor și IMM-urilor care dețin monumente istorice ce pot fi restaurate și valorificate cultural.

Ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, subliniază că „prin intermediul acestei finanțări, 9 monumente istorice vor căpăta o nouă înfățișare. Pe lângă această componentă de restaurare, fiecare proiect propune un plan de valorificare bine gândit și structurat astfel încât să contribuie la diversificarea și creșterea calității actului cultural.  Astfel, nu vorbim doar de reabilitarea unei clădiri, ci și de punerea acesteia în valoare printr-o diversitate de activități cultural-artistice și educaționale destinate publicului larg. Aceste proiecte creează peste 100 de locuri de muncă, esențiale pentru domeniul patrimoniului cultural, care parcurge de ani buni o criză specialiștilor. În următoarea perioadă, vom anunța proiectele finanțate pentru cea de-a doua sesiune a apelului dedicat consolidării antreprenoriatului cultural și dezvoltării audienței și a publicului, în cadrul căruia s-au depus, în iulie a.c., 97 de proiecte”.

Proiectele de restaurare și totodată de valorificare sub aspect economic vizează obiective precum Muzeul Județean Teohari Antonescu din Giurgiu, Casa Artelor (beneficiar și promotor Complexul Național Muzeal Astra Sibiu), conacul Marghiloman (promotor Institutul Național al Patrimoniului), casa compozitorului Paul Constantinescu din Ploiești, centrul expozițional și de evenimente „Școala Pittner” (promotor și beneficiar Primăria Municipiului Reșița), turnul de apă din Timișoara (reconvertit într-un centru cultural), vila Elisabeta din Băile Herculane, cetatea Sarmizegetusa Regia (inclusiv aplicație IT bilingvă, disponibilă pe telefon, cu istoria monumentului aflat în patrimoniul UNESCO și imagini de reconstituire din cetate în perioada daco-romană).

Ministerul Culturii accentuează că „7 din cele 9 proiecte finanțate sunt dezvoltate în parteneriat cu entități din Norvegia și Islanda, permițând și încurajând astfel transferul de cunoștințe și bune practici în domeniul restaurării, dar și revitalizării culturale”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Analiză Claudiu Cazacu, XTB: Precedent în „uber-izarea prețurilor”. Cum pot cartofii prăjiți să influențeze valoarea acțiunilor

Prețurile stabilite dinamic fac parte dintr-o strategie utilizată frecvent...

Economia informală în România: context, cauze și efecte

| de Prof. univ. dr. Cristian PĂUN, Academia de Studii Economice din București și Prof. univ. dr. Radu MUȘETESCU, Academia de Studii Economice din București

ASIGURĂRI. POLITICI PREZENTE ȘI VIITOARE

În cadrul conferinței „Asigurări. Politici prezente și viitoare” organizată...