Fundația EOS, Certipro Education și Microsoft România, lansează un nou program pentru dezvoltarea competențelor digitale în rândul cadrelor didactice

Date:

Fundația EOS, Certipro Education și Microsoft România au realizat ghidul metodologic Proiectarea Învățării în Secolul 21, cu scopul de a sprijini cadrele didactice din România în dezvoltarea competențelor și abilităților digitale.

Demersul vineîn contextul în care profesorii din întreaga lume depun eforturi pentru a concepe și a se adapta unor noi modele de învățare cu ajutorul tehnologiei digitale, care să asigure o pregătire mai bună elevilor pentru activitatea profesională și viața în secolul 21. Astfel, cadrele didactice vor avea parte de îndrumare în identificarea și exploatarea oportunităților de învățare care formează competențele secolului 21, prin utilizarea tehnologiei digitale.

Ghidul metodologic Proiectarea Învățării în Secolul 21 este o resursă aliniată cadrului european de competențe digitale pentru profesori (DigiCompEdu) și reprezintă un reper important pentru cadrele didactice care doresc să își valideze cunoștințele și competențele de utilizare a tehnologiei în procesul de predare și învățare. Această recunoaștere se realizează prin susținerea unui examen – Predarea cu ajutorul tehnologiei (62-193) – o certificare globală dezvoltată de Microsoft și implementată în România de Certipro Education. Certificarea obținută, denumită generic Microsoft Certified Educator – MCE, demonstrează abilitățile profesorilor de a integra tehnologia digitală în predarea la clasă.

Certificarea MCE a fost echivalată de Ministerul Educației și Cercetării cu 15 credite profesionale (conform OMEC 4413/28.05.2020), iar Microsoft România pune la dispoziția comunității educaționale, prin Casele Corpului Didactic, un prim lot de 250 de examene gratuite MCE. 

Certificarea MCE este recomandată profesorilor din învățământul preuniversitar, studenților care se pregătesc să devină profesori la clasă, cadrelor didactice aflate în stadiul de formare inițială sau de formare continuă, consilierilor educativi și altor profesioniști din domeniul educațional care doresc să își certifice competențele. Profesorii certificați MCE pot dovedi că dețin competențele necesare pentru a le asigura elevilor experiențe de învățare bogate, personalizate, care includ competențele esențiale necesare în secolul 21, folosind instrumentele Microsoft.

„Microsoft Certified Educator oferă profesorilor o certificare recunoscută global și validează cunoștințele lor de integrare a tehnologiei în procesul de învățare. Ca furnizor de formare pentru cadre didactice, Fundația EOS a realizat materialul de studiu pentru

obținerea acestei certificări și sprijină profesorii în obținerea unui credențial cu adevărat important în educația digitală a secolului 21”, spune Laurențiu Bunescu, director Programe de Educație Digitală la Fundația EOS România.

„Modelele și metodele de învățare evoluează constant în direcția digitalizării, iar elevii din prezent au nevoie de o pregătire adecvată pentru profesiile din viitor. Noi am înțeles că pentru a avea o pregătire solidă pentru job-urile de peste 10, 20 sau 30 de ani, este necesar să pornim de la profesori, astfel că dezvoltăm soluții pentru a-i familiariza cu noile tehnologii, determinându-i să se antreneze într-un proces constant de învățare și să-și actualizeze metodele de predare. Aceasta este o tendință pe care o identificăm la nivel global, cu atât mai mult în contextul actual, în care școala se desfășoară în totalitate în mediul online. Astfel, le deschidem profesorilor oportunitatea de a-și îmbogăți cunoștințele digitale și le oferim o certificare recunoscută internațional, în conformitate cu prevederile normelor de la nivel european, care să ateste faptul că dețin abilități de integrare a tehnologiei în predarea la clasă”, precizează Daniel Rusen, director Marketing și Operațiuni, Microsoft România.

Proiectarea Învățării în Secolul 21 pune la dispoziția profesorilor modalități clare și practice de predare a abilităților de secol 21 cu ajutorul tehnologiilor digitale, prin intermediul unui set de lecții Office Mix. Acest set de lecții asigură un proces bazat pe

practici de colaborare, menit să ajute profesorii să transforme modul în care proiectează activitățile de învățare la clasă, făcându-le mai atractive și mai reale pentru elevi. Prin parcurgerea resurselor de Proiectare a Învățării în Secolul 21, profesorii pot învăța cum să utilizeze caracteristicile de bază ale pachetului Office 365, inclusiv Microsoft Teams, OneNote, Sway, Microsoft Forms, Office Online și OneDrive.

Ghidul metodologic descrie șase criterii pentru învățarea în secolul 21, acestea reprezentând competențe importante de care ar trebui să țină cont profesorii atunci când proiectează activități de învățare folosind tehnologia digitală. Aceste criterii extrem de importante sunt:

1.        Colaborarea

2.        Abilitățile de comunicare

3.        Construirea cunoștințelor

4.        Rezolvarea de probleme din lumea reală și inovarea

5.        Folosirea TIC pentru învățare 

6.        Autoreglarea învățării

Ghidul metodologic Proiectarea Învățării în Secolul 21și alte informații importante despre acest program pot fi consultate aici: http://certipro.ro/certificari-lista/microsoft-certified-educator-mce/.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

EY România a asistat Hidroelectrica în achiziția unor linii de business ale UCM Reșita

EY România a asistat Hidroelectrica, cel mai mare producător...

SYMMETRICA investește 48 mil. € în cea mai mare fabrică din portofoliu, dar și din S-E Europei 

Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate...