Grupul UZINSIDER atrage atenția Ministerului Economiei și a Ministerului Finanțelor Publice

Date:

POC(Programul operational competitivitate-pentru intreprinderi mari) 

In perioada 2007-2013 a functionat cu succes, Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice(POSCCE) derulat prin AMPOSCCE din Ministerul Economiei, care in aceasta perioada a fost ordonator de credite.

Axa 1.1 a acestui program se referea la  “Sprijin pentru consolidarea si modernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile(licente, patente, software-ul, marcile comerciale,etc.), pentru intreprinderi mari” si a functionat eficient inregistrand o rata de absorbtie a fondurilor europene de 97,0%.

In anul 2014 au fost alocate ultimele fonduri ramase nefructificate pana la sfarsitul anului 2013, dupa care ordonator de credite pentru aceasta axa a devenit Ministerul Fondurilor Europene. Incepand cu anul 2015 si pana in prezent, nu au mai fost prevazute fonduri europene pe aceasta axa, decat pentru cercetare,inovare si TIC, ceea ce a dus la o stagnare a progresului tehnologic, in special in intreprinderile productive mari, cu repercursiuni majore in ceea ce priveste alinierea la performantele tehnice si tehnologice de ultima generatie ale concurentei.

Avand in vedere ca tehnologia productiva la nivel mondial se modernizeaza intr-un ritm deosebit de rapid, iar intreprinderile mari care sunt cei mai importanti vectori in contactul cu piata internationala, fac fata din ce in ce mai greu lipsei de fonduri de investitii pentru a raspunde exigentelor tehnologice actuale, va rugam sa analizati posibilitatea de a reactiva aceasta axa, indiferent cine va fi desemnat ordonator de credite pentru perioada 2018-2020.

Ajutor de STAT

Programul este in prezent inactiv.

Cerem insistent relansarea acestuia avand in vedere in special intreprinderile mari existente cu productie exportabila , cu luarea in considerare a unui plafon de 5,0 mil.Euro.Acest plafon ar fi mai realist in contextul lipsei acute de fonduri de investitii si al pierderii continui de forta de munca calificata.

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY: programele de transformare au șanse de reușită de 12 ori mai mari prin concentrarea pe factorul uman 

96% dintre programele de transformare ajung în puncte de...

România, cea mai accesibilă țară est-europeană pentru imobiliare

România are cele mai accesibile prețuri la locuințe din...

ANALIZĂ XTB: Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?

Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit...