În sectorul 4, cel mai modern complex educațional din Bucureşti

Date:

La deschiderea anului şcolar, în sectorul 4 a fost inaugurat cel mai modern complex educațional din învățământul preuniversitar de stat din Bucureşti, format din școală gimnazială, grădiniță şi after-school, Investiția, ne informează primarul sectorului 4, Daniel Băluță, este de aproape 9 milioane lei (aproximativ 2 milioane euro) şi a avut ca rezultat reabilitarea și modernizarea spaţiului reprezentat în zona Văcăreşti de Școala Gimnazială Nr. 100 – Colegiul Tehnic „Petru Rareș”, absorbită de Școala Gimnazială Nr. 190, în baza Ordinului ministrului educației naționale nr. 4912/23.08.2019. Modernitatea şi funcţionalitatea complexului la standarde înalte de amenajare, instalaţii, siguranţă sunt date de dotarea clădirilor, completate cu locuri exterioare de studiu, de recreere şi de joacă, precum şi cu un spaţiu modular (cu totul altceva decât „containerele” în care, în alte părţi, sunt amenajate clase de şcoală, birouri, servicii etc.), spaţiu de tip after school, adaptabil pentru utilizări diverse, cum este cea actuală, destinată unor grupe ale Grădiniței Nr. 30, relocate cât timp aceasta este în reparaţii. Complexul beneficiază de cabinet medical, izolator, oficiu pentru hrana copiilor. Dotările, amenajările (foto) ne sunt prezentate de prof. Gabriela Postescu, inspector şcolar cu managementul instituţional în sectorul 4.

Pe o temă de stringentă actualitate, siguranţa şi igiena garantate elevilor, primarul Daniel Băluţă evidenţiază instalațiile sanitare, termice și electrice complet noi, fațadă ventilată (premieră pentru unităţile de învăţământ) pentru o mai bună circulație a aerului și asigurarea unui climat propice în sălile de clasă, mobilierul ergonomic şi parchetul noi. Complexul deţine toate avizele de securitate la incendiu şi este în curs de autorizare. O măsură de protecţie în acest sens o reprezintă dotarea cu sistem de detectare a incendiilor, instalaţie de hidranți refăcută, uși antiincendiu. Pentru securitatea elevilor şi a profesorilor în sens cuprinzător, sectorul 4 este singura unitate administrativ-teritorială din România în care paza unităţilor de învăţământ este asigurată de polițiști locali. Primarul accentuează că şcolile din sectorul 4 nu au agenţi de pază. În contextul actual, este de remarcat precizarea că „singura structură de pază și protecție din România dedicată exclusiv siguranței elevilor va avea la dispoziție în acest an un număr de 35 mașini inscripționate atât cu însemnele Poliției Locale Sector 4, cât și cu cele specifice, precum și un efectiv de aproximativ 76 de agenți, care vor patrula în perimetrul unităților de învățământ, în fiecare zi, pe toată perioada orelor de curs, în intervalul orar 08:00-19:00,  pentru a-i feri pe copii de posibilele incidente antisociale, ce s-ar putea petrece în curtea sau în zona adiacentă a școlilor. Acestor dotări li se adaugă alte 6 mașini speciale de intervenție rapidă, în caz de necesitate”. Patrula Școlară va acționa și în ceea ce priveşte siguranța rutieră: „Agenții de pază vor acorda o atenție deosebită elevilor mai mici, pe care îi vor ajuta în traversarea străzilor din apropierea școlilor și îi vor îndruma spre sălile de curs”.

În ansamblu, din 2016, pentru reabilitarea și modernizarea unităților de învățământ din sectorul 4 au fost investiți peste 200 milioane lei (aproximativ 45 milioane euro). Sursele de finanţare, enumerate de primarul sectorului, sunt bugetul local, fonduri guvernamentale de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Compania Naţională de Investiţii, fonduri europene. Pentru 2020, sunt vizate investiții de peste 82,5 milioane lei, pentru continuarea lucrărilor începute. 

Premierea performanțelor

În contextul inaugural, primarul sectorului 4, Daniel Băluţă, i-a premiat cu câte 10.000 de lei pe elevii care au obținut media 10 la evaluarea națională din sesiunea acestei veri, absolvenţi ai şcolilor gimnaziale 194, 190, 79, 97, „George Bacovia”. Premiaţii, profesorii şi părinţii lor au fost felicitaţi de ere prof. Ioana Mihaela Neacşu, inspector şcolar general al municipiului Bucureşti, care a participat la eveniment.
În anul școlar care a trecut, sectorul 4 s-a clasat pe locul I la nivel naţional prin rezultatele la bacalaureat: 80,94 % promovare.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Economia informală în România: context, cauze și efecte

de Prof. univ. dr. Cristian PĂUN,Academia de Studii Economice...

ASIGURĂRI. POLITICI PREZENTE ȘI VIITOARE

În cadrul conferinței „Asigurări. Politici prezente și viitoare” organizată...