Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a ajuns joi la 1,87%, (de la 1,86% – cât a fost cotat miercuri), conform BNR.

De asemenea, indicele ROBOR la nouă luni (rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni), a crescut la 2,08%, de la 2,07%, valoarea înregistrată miercuri.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută (în lei) între ele. Indicele se stabileşte zilnic de BNR, fiind calculat potrivit mediei aritmetice dintre cotaţiile practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Totodată, euro a depăşit oficial, miercuri, pragul de 4,6 lei. Cotaţia oficială afişată miercuri, la ora 13.00, de Banca Naţională a României a fost de 4,6198 lei/euro, nivel care nu a mai fost atins în ultimii cinci ani şi patru luni.

Mai mult decât atât, reprezentanţii guvernului au adoptat, în cadrul şedinţei de miercuri, ordonanţa de urgenţă potrivit căreia este modificat Codul Fiscal, prevederile urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

DISTRIBUIȚI