Universitatea din București a inaugurat un Open Lab („laborator deschis”) definit „ca un spațiu de colaborare și de îmbinare a cercetării și a educației cu implicarea civică, menit să consacre și să accelereze colaborarea dintre comunitatea academică a UB și părțile interesate ale societății românești pentru dezvoltarea comunităților locale, regionale sau naționale”.

Laboratorul deschis este parte a proiectului CIVIS – Universitatea Civică Europeană, alianță academică a universităților Aix-Marseille Université, National and Kapodistrian University of Athens, Universitatea din București, Université Libre de Bruxelles, Universidad Autónoma de Madrid, Sapienza Università di Roma, Stockholm University și Eberhard Karls Universität Tübingen. Deschiderea unor astfel de laboratoare este prevăzută în cadrul tuturor universităților membre.

Evenimentul inaugural de la Universitatea din București s-a desfășurat online, cu participarea profesorului Marian Preda, rectorul Universității din București, a prorectorilor Sorin Costreie și Magdalena Iordache Platis, a coordonatorului demersurilor în acest sens, José Luis Bau, de la Universitatea Autonomă din Madrid. Găzduit de prof. Magdalena Iordache-Platis, prorector pentru managementul calității, responsabilitate socială și relația cu partenerii sociali, coordonator al Open Lab CIVIS de la Universitatea din București, a reunit reprezentanți ai comunității academice a UB și ai altor universități din țară și din afară, ai mediului de afaceri, ai unor organizații nonguvernamentale, profesionale și de business, ai unor institute de cercetare, precum și profesori din învățământul preuniversitar.

Universitatea din București deschide în cadrul Open Lab în perioada imediat următoare competiția în domeniile: Transformare digitală și tehnologică; Orașe, teritorii, mobilități; Sănătate; Societate, cultură, patrimoniu; Climă, mediu, energie. Pot participa reprezentanți ai instituțiilor private, publice și nonguvernamentale în parteneriat cu Universitatea din București, cu precizarea inițiatorilor că „vor fi selectate cele mai viabile proiecte, care, prin implicarea resurselor educaționale, de cunoaștere și de cercetare, vor contribui la identificarea de răspunsuri și soluții creative și inovatoare la nevoile și provocările pe care le întâmpină societatea. Universitatea din București alocă, prin intermediul proiectului CIVIS, suma de 10.000 de euro pentru finanțarea acestor proiecte de responsabilitate socială”.

DISTRIBUIȚI