Laserul de la Măgurele – ELI-NP – s-a deschis către potențiali utilizatori printr-un eveniment de amploare la care au participat online circa 300 de cercetători din întreaga lume. Au fost prezenți laureații Nobel pentru fizica din 2018, Gérard Mourou – IZEST, Franța și Donna Strickland – University of Waterloo, Canada. S-a desfășurat simpozionului inaugural cu titlul Deplasându-ne în teritorii necartografiate”(„Moving into Uncharted Territories”). A fost prezentată o simulare a atingerii celei mai mari puteri de până acum a unui laser – 10 PW.

O relatare a evenimentului științific lansat de la Măgurele către întreaga lume surpinde dinamica, rigoarea și emoția desfășurării:

Directorul Centrului ELI-NP, academicianul Nicolae Victor Zamfir, a prezentat stadiul actual al implementării și al principalelor direcții de cercetare validate de Comitetul Științific Internațional. Acesta este un proiect  implementat de o echipă științifică internațională pe pământ românesc.

Peste 70 de scrisori de intenție de a propune experimente la noul Centru Internațional au sosit deja din întreaga lume și acesta este doar începutul – spunea profesorul Kazuo Tanaka, directorul științific al Centrului ELI-NP de la Măgurele. Atribuirea timpului de cercetare se va aloca exclusiv pe bază de merit științific. Deci, cei mai talentați cercetători din domeniu vor veni în România să își verifice ideile bombardând ținte cu laserul de 10 PW și studiind interacția fasciculelor laser de mare putere cu materia. Programul de experimente pentru utilizatori externi se va dezvolta treptat în următorii 2 ani. Cercetările în domeniile medicinei nucleare, al testării materialelor noi, al degradării deșeurilor radioactive sunt printre primele programate, studii care vor putea conduce la elaborarea de metode, iar apoi de tehnologii și echipamente. Viața pe Pământ, ca și viața exploratorilor cosmici, se va îmbunătăți datorită cercetărilor de la Măgurele.

Dr. Ioan Dăncuș, dr. Cătălin Ticoș (ELI-NP), dr. Gianluca Sarri (Queen’s  University, Belfast, UK) au prezentat aspecte concrete privind funcționarea echipamentelor și modul de operare.   

Unul dintre cele mai palpitante momente ale după-amiezii de la Măgurele s-a întâmplat atunci când s-a simulat (la vedere) atingerea puterii nominale de 10 PW a sistemului de laseri de mare putere. Centrul de comandă arăta exact ca la NASA, specialiștii de la monitoare, la fel, doar persoana care a anunțat performanța a avut vocea mai emoționată decât cea a coordonatorului comunicării din Statele Unite ale Americii. Directorul tehnic al ELI-NP, dr. Călin Ur s-a dovenit un fin comunicator, moderând întreaga reuniune. Din fericire, ELI-NP nu a anunțat coordonatorul tragerii cu lumina de mare putere: Măgurele, we have a situation!”

Foto: ELI-NP

DISTRIBUIȚI