Dezvoltatorul imobiliar GTC – deținător în proprietate și administrare în București al clădirilor de birouri Turnurile City Gate, Cascade Office Building, Premium Plaza și Premium Point și constructor în curs al complexului City Rose Park, din Bulevardul Expoziției – prezintă o analiză a situației actuale și a evoluției spațiilor de birouri din perspectiva noilor cerințe de asigurare a condițiilor de lucru.

City Gate
Premium Point

Bogdan Jigman, director general al GTC România: „Este posibil ca spațiile de birouri să fie reconfigurate de către chiriași, astfel încât să îndeplinească normele impuse de autorități. Noi am făcut deja schimbări în zonele comune ale clădirilor, pentru a asigura o minimă distanțare socială. Pe viitor, vom implementa toate măsurile generate de noul context post Covid. Acestea includ ajustări ale căilor de acces în clădiri, în așa fel încât să asigurăm fluxuri separate de intrare și ieșire și un control mai strict al vizitatorilor și al curierilor, precum și creșterea cererii de locuri de parcare, pentru că tot mai mulți angajați vor prefera, cel puțin în perioada imediat următoare, să vină cu mașinile personale la birou, în detrimentul mijloacelor de transport în comun. În prezent, este dificil să estimăm valoarea totală a investițiilor pe care le vom face în următoarele 18 luni, pentru adaptarea la noul context al spațiilor de birouri, atât cele din proiectele finalizate cât și cele din clădirile în curs de dezvoltare. Este posibil să asistăm și la o scădere a costurilor de construcție, în funcție de evoluția pieței forței de muncă și a prețului materiilor prime”.

Configurația proiectelor de clădiri de birouri demarate înainte de declanșarea pandemiei: „Majoritatea sunt clădiri de clasă A, ceea ce înseamnă că sunt proiectate să aibă suprafață generoasă pentru spațiile de birouri, astfel că viitorilor chiriași nu le va fi dificil să opteze pentru compartimentări diferite față de ceea ce aveau planificat. Așadar, schimbările vor interveni doar în modul în care companiile vor organiza spațiile pentru fiecare angajat în parte. De asemenea, cred că acesta poate fi sfârșitul erei spațiilor deschise și reapariția micilor birouri, poate nu individuale, ci pe departamente sau echipe”. 

Cererea de spații de birouri în următoarea perioadă: „Este încă devreme pentru a putea prognoza cum se va schimba piața imobiliară, în special din punctul de vedere al cererii. Un prim scenariu este că nu vor exista scăderi semnificative, ci chiar o posibilă creștere, deoarece distanțarea socială va genera o nevoie mai mare de spațiu. Desigur, al doilea scenariu presupune o diminuare a nevoii de birouri clasice. Mai mulți analiști anticipează posibilitatea ca peste 20% dintre angajați să muncească în continuare de acasă, deoarece companiile au realizat că aceasta este o opțiune viabilă și mai puțin costisitoare din punctul de vedere al angajatorului. Oricum, pe termen scurt, estimez că cererea nu va fi afectată major”. 

GTC România (www.gtcromania.ro) informează că „a alocat un buget de peste 70.000 de euro pentru cele cinci proiecte pe care le deține în București, în contextul măsurilor dispuse de autorități și de comun acord cu chiriașii, pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. Investițiile vor continua pe termen mediu și lung și vor viza măsuri suplimentare de siguranță și confort în clădiri. De la fondare în 1999, compania a dezvoltat și vândut clădirile emblematice de birouri America House și Europe House, în centrul Capitalei, centrele comerciale marca Galleria (Arad, Buzău, Piatra Neamț, Suceava) și ansamblurile rezidențiale FeliCity și Rose Garden din București. Printre proiectele GTC deținute de companie, se numără: complexul de birouri City Gate (primul proiect de birouri funcțional din București care a obținut certificare Leed Gold în 2013), Premium Plaza, Cascade, City Rose Park, Premium Point. „Viziunea GTC România este centrată pe sustenabilitatea construcțiilor și pe transformarea modului în care clădirile sunt proiectate, dezvoltate și administrate, astfel încât să contribuie la crearea unui mediu sănătos și la creșterea calității vieții”.

Grupul GTC, companie publică fondată în 1994 în Polonia, listată la bursa din Varșovia și Johannesburg, este unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de spații comerciale și de birouri din Europa Centrală și de Sud-Est: Polonia, România, Ungaria, Croația, Serbia și Bulgaria. Deține un portofoliu de proiecte evaluat la aproape 2,3 miliarde euro, cu 46 de clădiri (1.300.000 mp). Are în construcție clădiri în Budapesta, Belgrad, Sofia, Zagreb. La sfârșitul lui 2019, profitul net al companiei a fost de 75 milioane euro; conform estimărilor preliminare, prima jumătate din 2020 este stabilă la principalii indicatori financiari. 

DISTRIBUIȚI