Modelul economic românesc în cadrul UE: Provocări-Oportunități-Priorități

Date:

Pe data de 23 mai a.c. la Palatul Parlamentului în sala Avram Iancu s-a desfășurat conferința pe tema „Modelul românesc în cadrul UE. Provocări – Oportunități – Priorități ”, organizată de Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES), împreună cu Asociația Generală a Economiștilor din România (AGER), Academia de Studii Economice (ASE) și România Durabilă. Obiectivul conferinței a fost generarea unei dezbateri ample despre cum se va schimba, în deceniul următor, statul român, piețele, forța de muncă, educația, sănătatea, nivelul de trai și poziția României în Europa și în lume.

Conferința a fost precedată de dezbateri pe aceeași temă la Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Bacău.

România are o șansă reală și unică acum, la aniversarea a 100 ani de existență ca stat unitar și independent, beneficiind și de preluarea președinției UE în 2019, iar această șansă trebuie valorificată la maximum.

Provocarea principală pentru guvern, dar și pentru întreaga țară, este descoperirea unui mod de o gestiune bună a țării și găsirea unor soluții viabile pentru a depăși, în acest context, acest nefericit 7-17-27, respectiv locul 7 în UE din punct de vedere al populației și al suprafeței teritoriale, locul 17 din punct de vedere al PIB și locul 27 din punct de vedere al nivelului de trai.

România trebuie să-și definească o poziție coerentă și de lungă durată cu privire la ce vrea de la Uniune și cum ar trebui aceasta să arate în viitor în contextul celor 5 alternative lansate în dezbatere de Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Conferința a adus față în față reprezentanți ai administrației publice centrale și principalii miniștri din domeniul economic cu reprezentanți ai mediului de afaceri, CEO și manageri ai celor mai importante companii din România, experți și oameni cu experiență practică din sectoare și domenii economico-sociale, dar și academicieni, cercetători și profesori universitari, ONG-uri, economiști, studenți și sociologi.

La lucrările conferinței „Modelul economic românesc în cadrul UE. Provocări – Oportunități – Priorități” au participat:

Călin Popescu Tăriceanu – Președinte, Senatul României
Vladimir Ionaș – Consilier de stat, Guvernul României (mesaj din partea Prim-ministrului României)
Ana Birchall – Ministru delegat, Ministerul Afacerilor Europene
Vasile Pușcaș – Negociatorul șef al aderării României la Ue
Prof. univ. dr. Gheorghe Zaman – membru corespondent al Academiei Române, Președinte AGER
Mihai Daraban – Președinte, Camera de Comerț și Industrie a României
Adrian Izvoranu – Vicepreședinte, Confederația Patronală din Industrie, Servicii și Comerț – Președinte, Institutul Român pentru Dezvoltare Sustenabilă
Prof. univ. dr. Nicolare Istudor – Rector ASE

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Implicațiile legislației REIT în contextul pieței imobiliare din România

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)

Atenție la valoarea în vamă – noi ghiduri de simplificare emise de Comisia Europeană vin în sprijinul importatorilor

de Mihai Petre, Director, Global Trade, EY RomâniaCosmin Dincă,...

PwC Internal Audit Study: Îngrijorați  de riscurile tot mai mari, managerii vor ca auditul să acționeze mai rapid și din proprie inițiativă 

de Mircea Bozga, Partener PwC România Managementul companiilor își dorește...