Modificarea schemei de ajutor de stat pentru industria cinematografiei

Date:

Guvernul României a aprobat modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 421/2018 pentru instituirea Schemei de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografiei. Industria cinematografică și audiovizuală va putea beneficia de sprijin financiar nerambursabil în cuantum de până la 45% din valoarea proiectelor prin intermediul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Modificarea constă în extinderea termenului de valabilitate a schemei de ajutor de stat până la 31.12.2023, modalitatea alocărilor financiare, modalitatea de plată, obligațiile beneficiarului și completarea comisiei de selecție (Comisia de Film în România.

În termen de 30 de zile, vor fi aprobate prin ordin al ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri criteriile pentru încadrarea ca produs cultural, procedura de evaluare și verificare a proiectelor depuse, de monitorizare a proiectelor acceptate la finanțare și procedura de plată.

De asemenea, a fost aprobat amendamentul convenit între Guvernul României și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, prin schimbul de scrisori semnate la București la 29 iunie 2020 şi la Paris la 3 iulie 2020 la Acordul-cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru finanțarea Proiectului privind finalizarea construcției, renovarea sau reabilitarea clădirilor culturale de interes public din România, semnat la București la 4 mai 2007 și la Paris la 14 mai. Până în acest moment, au fost finalizate trei dintre cele cinci investiții: Teatrul Național I.L. Caragiale din București, Biblioteca Națională a României și Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca. Pentru celelalte două obiective, înființarea Muzeului Național al Revoluției din România de la Timișoara și reabilitarea Sălii Omnia din București pentru a găzdui Centrul Național al Dansului București, Guvernul României, prin Ministerului Culturii și Ministerul Finanțelor Publice, a primit acordul BCDE pentru extinderea termenului de finalizare a proiectelor până la 30 iunie 2023.

A fost aprobat amendamentul convenit între Guvernul României şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei prin schimbul de scrisori semnate la Bucureşti la 9 iunie 2020 şi la Paris la 3 iulie 2020 la Acordul-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei destinat finanțării proiectului privind reabilitarea monumentelor istorice din România, semnat la București la 12 decembrie 2006 şi la Paris la 18 decembrie 2006. Principalele obiective sunt consolidarea, reabilitarea, restaurarea și punerea în funcțiune a 16 monumente istorice de importanță națională. Până în prezent, au fost renovate și redeschise publicului 13 obiective, cum ar fi: Palatul Culturii din Iași, Palatul Regal-Sala Tronului și Opera Națională din București. La cererea Ministerului Culturii din 9 iunie 2020, BCDE a acceptat extinderea termenului de finalizare a proiectului până la 30 iunie 2023 pentru: Muzeul Național George Enescu (Palatul Cantacuzino din București), Filiala Omnia Craiova a Bibliotecii Naționale a României, Muzeele Dr. Ioan și Nicolae Kalinderu din subordinea Muzeului Național de Artă a României, aflate în diferite stadii de implementare.

Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii: „Relația de parteneriat dintre Ministerul Culturii, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a reprezentat un pilon pe care am putut să creștem importanța economică și de dezvoltare a sectoarelor cultural-creative. Industria cinematografică și audiovizuală, mai ales în contextul actual, are nevoie de instrumente financiare transparente, echitabile și care să fie un sprijin real pentru reluarea activității. În contextul schemei de ajutor de stat, această industrie are și un potențial extraordinar de promovare a patrimoniului românesc, față de care avem inclusiv datoria de conservare și restaurare. În sprijinul acestei idei, extinderea termenului de implementare a investițiilor cuprinse în cele două Acorduri-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei reprezintă un pas esențial pentru finalizarea construcției, renovarea și reabilitarea clădirilor culturale de interes public și a monumentelor istorice din România. Din 21 de obiective de investiții, 16 sunt deja finalizare, iar răgazul primit face posibilă implementarea cu succes a programului asumat”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...