Mucuri de ţigări, transformate în resursă energetică

Date:

British American Tobacco, împreună cu Primăria Sectorului 3 şi Asociaţia Green Academy, a lansat un program deopotrivă economic şi educativ: campania „Alege asumat un oraş curat”, care constă în invitarea fumătorilor să arunce mucurile de ţigări în nişte scrumiere de exterior, cutii amplasate pe stâlpi, în locuri mult frecventate şi ulterior strângerea mucurilor şi predarea pentru valorificare ca resursă energetică. Sunt 300 de astfel de scrumiere, de folosit numai pentru mucuri de ţigări, cu o formă de atragere sub convenţia unui joc: un fel de „vot” pentru activităţi, gesturi, activităţi cotidiene, cu ar fi „pizza sau hamburger?”, „mare sau munte” etc. De fapt, este „un vot pentru un oraş curat, o componentă a ceea ce înseamnă smart city”, apreciază primarul sectorului 3 Robert Negoiţă. Direcţia  de salubritate a sectorului 3 (singurul cu o astfel de structură) „va aduna mucurile de ţigară în cantităţi suficient de mari încât să se justifice economic un transport către incinerator”. Acolo, vor fi supuse unor tratamente şi vor fi folosite în industria cimentului, valorificate şi energetic, şi pentru producţia efectivă, încât nu va rămâne nimic de dus la groapa de gunoi.

Tehnologia este aplicată cu succes în SUA, Canada, Franţa, Germania, subliniază Ileana Dumitru (British American Tobacco), anunţând extinderea demersului şi în alte oraşe din ţară.

Andrei Dinescu (Asociaţia Green Academy) precizează că instalaţiile de valorificare energetică pe această cale există la fabricile de ciment din Romania şi sunt autorizate de Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Top 10 motive pentru care totul electric este o idee proastă

Politicienii și oficialii guvernamentali de la fiecare nivel par...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță,...