OPEC nu a reușit să salte prețul petrolului, în ciuda acordului de înghețare a producției

Date:

Cel mai recent meeting OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol) a fost neobișnuit de liniștit, fără negocierile dure desfășurate până în ultimul moment caracteristice acestor întâlniri când se caută soluții pentru majorarea prețului petrolului.

Spiritul de cooperare dintre membrii cartelului a permis fără mari discuții ca acordul care prevede plafonarea producției să fie prelungit pentru încă nouă luni, rezultat care este descris ca fiind un succces. „Păstrarea nivelului producției actuale pentru încă nouă luni pentru țările noastre reprezintă o decizie ne dă încredere că ne vom atinge în siguranță și aproape cu certitudine scopurile”, a declarat Khalid al-Falih, ministrul saudit al energiei, la conferința de presă.

Pentru traderi, termenii acordului nu sunt suficienți și ar fi dorit să vadă o acțiune mai agresivă precum prelungirea plafonului de producție pe o perioadă de 12 luni dacă nu o nouă diminuare a cantităților de țiței livrate de cartel pe piață. Cu toate acestea, perioada de nouă luni este mai lungă decât așteptările piețelor de până acum câteva săptămâni.

„Este o dezamăgire că OPEC nu a făcut mai mult pentru a echilibra piețele”, a declarat Oliver Jakob, analist al piețelor de energie la Petromatrix, pentru CNBC. „O prelungire de nouă luni a reducerilor era deja inclusă în prețuri. Asta arată că OPEC nu poate face mult mai mult”, a explicat analistul.

Dar acordul, pe care l-a agreat și Rusia, ridică trei întrebări majore, la care deocamdată nu se știe răspunsul. Înțelegerea va putea rezista încă nouă luni, pe fondul relațiilor tensionate dintre Arabia Saudită și Rusia? Creșterea producției de petrol de șist din SUA nu se va dovedi a exercita o tentație prea mare pentru țările OPEC să-și respecte cotele atribuite? Și poate cea mai importantă: Ce planuri are OPEC pe termen lung?

După ce va expira acest acord, în martie anul viitor, o revenire a producției ar putea conduce la situația din perioada 2014 – 2016 când prețurile au scăzut sub 30 de dolari pe baril. Iar cartelul ar putea să impună noi limitări. „Mă îngrijorează că nu este clară o strategie post-acord”, a declarat pentru Bloomberg, Ebele Kemery, de la JPMorgan Asset Management. „Așa cum vedem evoluția piețelor, și în 2018 va fi un exces de producție. Ei vorbesc de stabilitatea prețurilor. Însă ca să fie preț stabil trebuie să știm ce va fi după expirarea acordului” a completat Kemery.

În consecinţă, preţul petrolului a închis, joi, în scădere cu peste 5%. Cotaţia WTI, de referinţă în SUA, s-a prăbuşit cu 5,26%, la 48,6 dolari pe baril, iar preţul petrolului Brent, de referinţă în Europa, a coborât cu 5,1%, la 51,2 dolari pe baril, potrivit cotaţiilor Bloomberg.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Promelek XXI mizează pe un avans cu 25% al business-ului pe segmentul soluțiilor de energie regenerabilă

În contextul unui interes global crescut pentru soluții de...

Alfa Software: venituri cu 30,7% mai mari în 2023, profitul net crește cu 43,3% 

Alfa Software, unul dintre furnizorii de sisteme informatice de...

Studiu BCG: Procentul românilor care caută activ de lucru în străinătate scade semnificativ

Doar 8% dintre români căuta activ un loc de...

STUDIU: 70% dintre români cunosc cazuri de violență domestică, însă doar 4% au anunțat autoritățile

Românii condamnă ferm agresiunile fizice, dar sunt mai indulgenți...