PIB-ul României a crescut cu 4,8% în 2016 față de 2015

Date:

Institutul Național de Statistică (INS) a publicat marți, prima estimare (semnal) privind creșterea economiei de anul trecut cu 4,8% comparativ cu 2015.

„Produsul Intern Brut în trimestrul IV 2016 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,3% comparativ cu trimestrul III 2016”, potrivit comunicatului INS.

Pentru acest an, cea mai optimistă estimare a creșterii PIB aparține Comisiei Naționale de Prognoză, de 5,2%, estimare pe care s-a bazat construcția bugetară pentru 2017. Însă prognozele pentru acest an ale celor mai importante instituții internaționale variază între 3,7% (Banca Mondială) și 4,4% (Comisia Europeană).
Comisia Europeană (CE) include România în cadrul economiilor cu cea mai rapidă dezvoltare din Uniunea Europeană, fiind susținută de relaxarea fiscală și de creșterile salariale.

Totodată, CE consideră că pe măsură ce PIB-ul real se va situa peste cel potențial, impactul reducerilor de taxe se va diminua, inflația va ieși din domeniul negativ în care s-a înscris anul trecut încă din acest an.

La nivelul UE, redresarea economică va continua în 2017 și 2018, așteptându-se ca economiile tuturor statelor membre să crească în această perioadă.

În zona euro, PIB-ul real este în creștere de 15 trimestre consecutive, ocuparea forței de muncă progresează într-un ritm încurajator, iar șomajul continuă să scadă, deși rămâne peste nivelurile din perioada anterioară crizei. Consumul privat este în continuare motorul redresării. Creșterea investițiilor continuă, dar la un nivel modest. Se așteaptă ca în zona euro PIB-ul să înregistreze o creștere de 1,6 % în 2017 și de 1,8 % în 2018. Aceste cifre sunt ușor revizuite în sens crescător în raport cu previziunile din toamnă (2017: 1,5 %, 2018: 1,7 %) datorită performanțelor peste așteptări înregistrate în a doua jumătate a anului 2016 și a începutului destul de robust al anului 2017.
În ceea ce privește PIB-ul total al UE, valorile au o traiectorie similară, creșterea fiind estimată la 1,8 % anul acesta și anul viitor (previziunile de toamnă: 2017: 1,6 %, 2018: 1,8 %).

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

ASIGURĂRI. POLITICI PREZENTE ȘI VIITOARE

În cadrul conferinței „Asigurări. Politici prezente și viitoare” organizată...