Asociația Măgurele Science Park (https://www.magurelesciencepark.ro/), proiect al Consiliului Județean Ilfov care îşi propune să coaguleze resurse academice, de business şi administrative pentru activarea oportunităţilor pe care le deschide ELI-NP – Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics/ Infrastructura Luminii Extreme-Fizică Nucleară, a făcut un pas determinant în dezvoltarea ei prin aderarea Universităţii din București şi a Universităţii Politehnica din București. Acordul în acest sens a fost semnat la sediul Consiliului Județean Ilfov de către Mihnea Costoiu – rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, prof. univ. dr. Mircea Dumitru – rectorul Universității din București, Marian Petrache – președintele Consiliului Județean Ilfov, acad. Nicolae Zamfir – directorul Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, manager al proiectului ELI-NP, Narcis Constantin – primarul orașului Măgurele (foto).
Măgurele Science Park membru afiliat al Asociației Parcurilor Științifice, este definit ca „un complex de afaceri în economia inovativă, care va cuprinde spații de birouri, spații de producție și de transfer tehnologic, un centru de excelență în sănătate, cu accent pe cancer și boli cardio-vasculare, un centru de conferințe, un muzeu al viitorului”.
În contextual evenimentului
de semnare a acordului, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian
Petrache, a subliniat că integrarea celor două mari universităţi reprezintă „un pas important în dezvoltarea parcului ştiinţific de
la Măgurele”, şi a anunţat că în câteva zile vor fi scoase la licitaţie primele
cinci hectare pentru construcţii. De asemenea, va fi lansată selecţia pentru
firma care va elabora proiectul tehnic, realizabil până în primăvara anului
viitor.
Acad. Nicolae Zamfir a reamintit că „de la începutul
existenţei ei, platforma de la Măgurele are legături cu cele două universităţi,
legături azi cu atât mai necesare”. Exemple la zi în acest sens sunt doctoratele şi
masteratele în cotutelă. În acelaşi timp, legăturile cu învăţământul
preuniversitar sunt ilustrate de organizarea împreună cu Universitatea
bucureşteană a şcolii de vară, aflate în această vacanţă la a doua ediţie.
Rectorul Mircea Dumitru a apreciat că parteneriatul „reprezintă un model în societatea românească, pentru că pune la un loc mai multe instituţii publice: Primăria Oraşului Măgurele, Consiliul Judeţean Ilfov, Academia Română cu institutele de cercetare de pe platforma Măgurele, Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea din Bucureşti. Prin aceasta, arătăm cât de importantă este colaborarea interinstituţională, ca soluţie pentru dezvoltare”. Ca formă de concretizare, această colaborare interinstituţională trimite către modelul integrativ şi coloaborativ al universităţilor europene propus de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a observat rectorul Universităţii bucureştene. Rectorul Mihnea Costoiu s-a referit la experienţa Politehnicii în colaborarea cu mediul economic, argumentul în acest sens fiind existenţa a 3600 de acorduri cu companii: „Este capital să aducem ştiinţa în folosul oamenilor, să transformăm conţinuturile ştiinţifice în mai bine”.