Conform raportului de presă a analistului eToro, Ionuț Paulenco, a apărut o presiune pe sectorul tech, deși băncile centrale încearcă să calmeze temerile privind inflația, pe măsură ce creșterea randamentelor obligațiunilor depreciază piețele din SUA și Europa.

În ciuda comentariilor liniștitoare ale Fed că nu se va grăbi să crească ratele dobânzilor, randamentele obligațiunilor au crescut brusc, ceea ce a determinat scăderea prețurilor acțiunilor tech. Randamentele mai mari reflectă așteptările unor rate mai mari ale dobânzilor, ceea ce înseamnă că împrumuturile devin mai scumpe. Companiile care cresc rapid, în special cele din sectorul tehnologiei, trebuie să împrumute mult capital pentru a-și finanța extinderea, iar dobânzile mai mari le pot afecta marjele de profit.

Investitorii cred acum că stimulul de 1,9 trilioane de dolari accelerează recuperarea post-covid, ceea ce va forța în cele din urmă Fed să ridice ratele dobânzilor pentru a stopa inflația – iar acest lucru s-ar putea întâmpla mai devreme decât se aștepta inițial. Potrivit noii evaluări a Fed pentru 2021, PIB-ul american este acum de așteptat să crească cu 6,5% în acest an, iar inflația cu 2,4% (vs previziuni din decembrie, când Fed a anticipat o creștere cu

4,5% și respectiv 1,8%). Rezerva Federală a promis însă că va menține rata dobânzii cheie la nivelurile actuale până când inflația se va stabiliza la un nivel de 2%, și că nu va ridica dobânda până când piața muncii nu se va recupera complet. Cererile de ajutor de șomaj au continuat să crească, ajungând la 770.000 în martie, dar este de așteptat ca șomajul să scadă de la 6,2% cât e acum la 4,5% până la sfârșitul anului 2021.

Însă în ciuda știrilor negative dinspre piețe de saptamâna trecută, nu toate lucrurile merg spre rău. Distribuirea cu succes a vaccinurilor înseamnă că sectoarele economice afectate de pandemie revin acum la normal. Cinematografele, restaurantele, magazinele retail – toate aceste sectoare s-au redeschis chiar la timp pentru a absorbi o parte din cei 1.400 de dolari primiți de majoritatea americanilor săptămâna aceasta de la guvern. Aceste sectoare care au suferit cel mai mult în timpul pandemiei și-ar putea reveni deci foarte curând și am putea vedea o creștere mare a vânzărilor în următoarele rapoarte financiare.

Cu toate acestea, în Europa, distribuirea mai lentă a vaccinului și sosirea unui al treilea val de infectare înseamnă că redresarea economică a Europei va veni probabil la câteva luni după SUA. În timp ce Banca Centrală Europeană se așteaptă ca inflația să fie volatilă pe termen scurt, acest lucru nu o va determina să crească ratele dobânzilor care sunt în prezent la zero. BCE a dat asigurări că atât companiile, cât și guvernele pot conta pe rate ale dobânzilor stabile și scăzute în viitorul apropiat pentru a-și proteja revenirea economică.


Ionuț Paulenco, analistul de piață pentru România al eToro, are o experiență de peste 7 ani în industria financiară, specializându-se în diversificarea portofoliilor și în acțiuni.

_________________

Despre eToro

eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care și le doresc, de la acțiuni la mărfuri până la active cripto. Suntem o comunitate globală cu peste 20 milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate copia tranzacțiile celor care au avut cel mai mult succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține sau vinde active, pot să își monitorizeze portofoliul în timp real, și pot tranzacționa oricând doresc.

DISTRIBUIȚI