Timișoara se pregătește să devină capitală europeană a culturii în 2023, mutare determinată de pandemie. O concretizare în acest sens o reprezintă derularea programului de dezvoltare comunitară „LA PAS.slowing down”, lansat în 2018 de Asociația CRIES, program inclus în dosarul de candidatură al Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii pentru primirea titlului onorific.

Acțiunile se desfășoară online și offline în perioada 24 octombrie-30 noiembrie 2020. www.la-pas.cries.ro // www.facebook.com/lapas.cries // www.instagram.com/la.pas.timisoara/ 

Din oferta de acțiuni, reținem:

-program educațional – combaterea risipei alimentare, colectare selectivă și reciclare, cu participarea a 10 cadre didactice și 300 de elevi din Timișoara în sesiuni de lucru pe tema consumului responsabil, în urma cărora vor fi selectate 3 proiecte cu tematică în domeniul consumului responsabil propuse de liceeni, care vor primi o finanțare de 15.000 lei pentru implementare

-harta la pas online – locuriTop of Form din Timișoara cu comerț de produse artizanale și promovare de idei specifice dezvoltării durabile, hartă care se construiește în timp real, prin cercetările echipei LA PAS și prin propunerile venite de la susținători și curioși, pe adresa lapas at cries.ro.

– atelier de degustări online – în fiecare joi, de la ora 19.00, începând cu 29 octombrie, ateliere online, precum turism cultural gastronomic, „din grădină în farfurie: rețele locale pentru alimentație sănătoasă”, slow fashion, provocări din industria modei și ateliere specializate, precum cel de etichetare a produselor artizanale, dedicat micilor producători; în fiecare sâmbătă, începând cu 31 octombrie, degustări inedite în mediul online, de miere, pâine artizanală, cidru sau brânză artizanală, pentru care doritorii se vor înscrie și vor ridica produsele spre degustare, urmând să participe live, onlinela o degustare facilitată de un expert, alături de alți gurmanzi; în weekendul 24-25 octombrie, în premieră, degustare online de bere artizanală cu 4 berari timișoreni (24 octombrie, ora 19.00) și un atelier de cafea artizanală la Cofferize din Timișoara (25 octombrie, ora 10.30), înscrieri la adresa lapas at cries.ro

– gustul ca patrimoniu și artizani la pas – practicile de gătit ca elemente de patrimoniu immaterial, cu sublinierea organizatorilor că „modul de preparare a hranei într-o comunitate relevă nu doar valorile acesteia, reperele ei culturale, ci și mentalitățile membrilor săi și un tip de raportare la patrimoniu cultural și la istoria locală”; în perioada 24 octombrie-30 noiembrie 2020, în fiecare duminică dimineață, va fi disponibil spre vizionare în mediul online câte un film care fie prezintă produse artizanale, poveștile lor sau mișcarea slow foodîn Timișoara, fie rețete ale unor preparate culinare specifice regiunii Banat, gătite și promovate de Laura Laurențiu, bucătar și blogger din 2009, care scrie, filmează și gătește pentru unele dintre cele mai mari comunități de profil din România strânse în jurul său: 500.000 de fani pe Facebook, 23.000 pe Instagram și 150.000 de subscriberi pe Youtube.

Programul are ca producători Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, Asociaţia Timişoara 2023 Capitală Europeană a Culturii; finanțator, Primăria Municipiului Timișoara.

DISTRIBUIȚI