Grupul deacțiune APT – Alianța Pentru Turism adresează o scrisoare deschisă prim-ministrului Ludovic Orban, în care prezintă o situație la zi a domeniului și un proiect de intervenție comună:

„Industria ospitalității din România, responsabilă pentru 5,6% din Produsul Intern Brut al României și peste 400 000 de locuri de muncă, urmărește cu îngrijorare atât evoluția pandemiei cu virusul SARS-COV 2 cât și măsurile internaționale cu privire la cetățenii româniși direcția în care evoluează dezbaterea publică cu privire la rolul nostru în acest context.

Dorim să începem acest demers prin afirmația fermă că majoritatea actorilor acestei industrii sunt responsabili și respectă legile și reglementările în vigoare. Acestea au fost elaborate de Guvernul României împreună cu noi ca și reprezentanți ai industriei, sunt necesare și trebuie obligatoriu respectate de toată lumea. Fără îndoială există și excepții, acestea se mediatizează, trezesc interesul opiniei publice și reușesc să păteze imaginea întregii industrii și să afecteze încrederea clienților, a cetățenilor și a autorităților din această industrie, de altfel profund afectată de criza medicală și economică.

Conștienți fiind de aceste efecte, am trecut la abordarea individuală, dar și de grup a celor tentați să pună interesele personale înaintea celor de breaslă și naționale. Acolo unde aceste demersuri nu dau rezultate, apelăm la autoritățile statului să acționeze punctual și vigilent și să ia măsuri drastice în măsura să descurajeze astfel de comportamente pe care și noi le dezavuăm. Vom fi alături de eventualele inițiative guvernamentale care vor defini mai clar sau mai profund unele reglementări de prevențieîmpotriva SARS COV 2, ca unică soluție pentru încetinirea răspândirii acestuia. Considerăm că acest demers este singurul care subliniază importanța prevenției și, de asemenea, susține relansarea economiei. O economie funcțională, chiar și sub auspiciile unor reglementări suplimentare, credem că este singura soluție pentru atenuarea unor eventuale efecte grave ale pandemiei în lunile de iarnă.

Cu ce însă nu putem să fim de acord, este stigmatizarea întregii industrii ca fiind iresponsabilă și cauza principală pentru creșterea numărului de cazuri de contagiune cu SARS-COV 2 în România. Nu suntem în cunoștință de VREUN CAZ de infectare în industria noastră și nici nu avem știință despre focare cu geneza în interiorul breslei noastre. Prin urmare, dezavuăm ideea și discuțiile din spațiul public care susțin reintroducerea unor restricții în zona HORECA, care ar putea conduce chiar la închiderea localurilor în general. Sigur, cine nu respectă legea și bunul simț ar trebui să fie drastic sancționat, însă nicidecum nu se pot pune toți actorii în aceeași oală. Reiterăm deschiderea și sprijinul nostru pentru rafinarea și detalierea prezentelor reglementări ca soluție pentru prevenirea răspândirii viruslului și ca răspuns numărului crescut de cazuri.

Susținem cu tărie controale, acolo unde sunt indicii sau reclamații care conduc la încălcări de legi, însă nu putem fi de acord cu controale generale efectuate în echipe de control care provin de la 5-6 autorități și care descind în diverse localuri căutând nu numai ireguralitați legate de combaterea pandemiei, ci dorind cu orice preț amendarea unităților controlate. Vă rugăm să contribuiți decisiv ca astfel de abuzuri, la umbra luptei cu pandemia, să înceteze. Vom susține realizarea de controale și aplicarea de măsuri ferme pentru cei care nu respectă reglementările privind combaterea răspândirii Covid 19, dar în egală măsură contăm pe bunele intenții și disponibilitatea autorităților pentru a ghida și îndruma operatorii către o cât mai mare eficiență în prevenție. Considerăm de asemenea că autoritățile publice au responsabilitatea de a informa publicul și mass-media cu privire la faptul că și alte sectoare economice sunt cel puțin la fel de expuse și deopotrivă pot constitui în aceeași măsură o sursă de răspândire rapidă a pandemiei, insistând pe implementarea măsurilor de protecție și în cazul acestora.

Întreaga societate românească este responsabilă pentru combaterea pandemiei, nicidecum doar HORECA. Noi ne asumăm problemele breslei, acționăm responsabil în general și abordăm direct pe cei care încalcă regulile, dar refuzăm să fim făcuți țapi ispășitori dacă cifrele legate de pandemie cresc și ne permitem să avertizăm că, în cazul în care ne vom reîntoarce la restricții, această industrie, care a fost profund afectată, nu va mai avea ocazia revenirii, iar cei peste 400.000 de angajați vor îmbrățișa soarta șomajului.

Cuvântul de încheiere dorim să îl adresăm turistului român, clientului oricărui local, pentru a atrage atenția asupra faptului că fiecare dintre noi avem o responsabilitiate individual în lupta anti-pandemie. Respectarea reglementărilor nu poate cădea doar în sarcina antreprenorilor, clienții sunt, în aceeași măsură, responsabili, iar pedepsele nu pot fi îndreptate doar către operatorii din HORECA, ci trebuie să privească, în aceeași măsură, și pe beneficiarii acestor servicii. Suntem cu toții în același joc, în aceeași horă cu numele HORECA. Haideți să o jucăm așa cum se cuvine. Doar împreunăși responsabil putem gestiona aceastăsituație. Cu încredere pentru un viitor de succes al turismului românesc, Alianța Pentru Turism (APT)”.

Documentul este semnat de Asociația de Ecoturism din România (AER) – Andrei Blumer, președinte; Asociația Incoming România (AIR) – Ovidiu Tudor, președinte; Asociația Lucrătorilor în Turism Infotripisti – Dana Rentea, președinte; Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării –  Cătălin Țibuleac, președinte; Asociația de Management a Destinației Iași și regiunea Moldova – Mihai Bulai, președinte; Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) –Dumitru Luca, președinte; Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC) – Maria Stoian, fondator; Asociația Restaurantelor din România (HORA) – Daniel Mischie, președinte; Asociația Județeană de Turism Sibiu –  Alin Chipăilă, președinte; Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului București Bucharest Convention & Visitors Bureau (BTB) – Lucian Boronea, președinte interimar; Asociația de Promovare și Dezvoltare a Turismului Oradea și Regiune – Mihai Jurca, director executiv; Asociația pentru Promovarea și Devoltarea Turismului Prahova – Adrian Voican, președinte; Asociația Profesională a Ghizilor de Turism ProGuide – Alina Tomer, președinte; Asociația Profesionistilor de Turism din Romania – Mihai Gospodin, președinte; Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii – Horațiu Rada, președinte; Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT) – Mihai Jurcă, președinte; Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR) – Călin Ile, președinte; Federația Națională a Ghizilor de Turism din România (FNGTR) – George Vasiliu, președinte; Organizația Patronală Mamaia Constanța – Anca Pavel Nedea, director executiv;  Organizația Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR) – Nicu Rădulescu, președinte; Organizația Profesioniștilor din Turism (SKAL) – Florin Țâncu, președinte.

DISTRIBUIȚI