Proiectul Sound of Vision, un dispozitiv portabil care „oferă persoanelor nevăzătoare posibilitatea de a percepe mediul înconjurător prin sunete și vibrații”, coordonat tehnic de Universitatea Politehnica din București, a fost nominalizat de Comisia Europeană în primele 10 proiecte europene din punctul de vedere al impactului social în competiția Innovation Radar Prize 2018.

Proiectul este realizat de nouă parteneri din cinci țări europene (Islanda, România, Polonia, Ungaria, Italia); conducerea proiectului este asigurată de University of Iceland, iar coodonarea tehnică, de Universitatea Politehnica din București.

Dispozitivul „nu ocupă mâinile, are o distantă de detecţie de 5 metri, detectează şi obstacole la înălţimea cap-torso, emite alerte de proximitate, detectează obiecte speciale de interes (uşi, scări, texte, semne) şi multe altele” şi necesită o perioadă de adaptare pentru folosire de numai una-două săptămâni.

Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București, subliniază: „Proiectul Sound of Vision demonstrează faptul că Universitatea Politehnica nu este doar o școală mare și frumoasă care pregătește ingineri pentru viitor, ci este o comunitate care în fiecare zi muncește pentru binele oamenilor. Inimile și mințile profesorilor din UPB au lucrat pentru semenii noștri, cei care au nevoie de mai mult ajutor decât noi ceilalți. Am reușit acest lucru pentru că ne dorim înainte de toate să schimbăm lumea, în acest caz să schimbăm lumea celor ce nu o pot vedea cum o vedem noi”.