Propunerile confederațiilor patronale privind legea dialogului social

Date:

Confederațiile patronale reprezentative la nivel național adresează liderilor de grupuri parlamentare și liderilor partidelor parlamentare o scrisoare referitoare la propunerea legislativă privind dialogul social prin care solicită respingerea în plen a modificărilor aduse Legii dialogului social nr. 62/2011, adoptate de Comisia pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților:

„Suntem într-un moment crucial pentru sănătatea cetățenilor și a economiei, iar dialogul social este obligatoriu pentru depășirea cu bine a crizei economice provocate de pandemia Covid 19. Modificările aduse Legii dialogului social nr. 62/2011 în Comisia de muncă reprezintă doar opiniile părții sindicale, fără nicio preocupare pentru asigurarea unei reprezentări echitabile și viabile. Este imperios necesar ca în timpul celei mai grave crize economice pe care România o traversează să facem eforturi concertate pentru asigurarea unui climat sănătos și păstrarea locurilor de muncă, să nu asistăm la un proces dezechilibrat și inoportun de legiferare, de natură să afecteze relațiile între partenerii sociali.

Vă transmitem această scrisoare semnată de confederațiile patronale reprezentative la nivel național prin care vă solicităm respingerea în plen a modificărilor aduse Legii dialogului social nr. 62/2011adoptate în Comisia pentru muncă și protecție social sau retrimiterea acesteia la Comisie, pentru ca după o dezbatere echitabilă și judicioasă, să reprezinte interesele și valorile tuturor celor implicați.

 Modificările aduse în Comisia pentru muncă și protecție social sunt de natură să dezbine părțile și să destrame colaborarea reală dintre partenerii sociali prin forțarea dialogului social, în loc să încurajeze construirea încrederii pe baze solide. Iar asta se întâmplă în timp ce partenerii sociali ar trebui să lucreze împreună ca să găsească soluții pentru cei 350.000 de angajați care și-au pierdut locurile de muncă de la începutul crizei provocate de Covid 19 în România. Pentru acești oameni, despre care reprezentanții sindicatelor au vorbit în ultima întâlnire a Comisiei, pentru cei care ar putea fi afectați de prelungirea climatului de instabilitate economică, trebuie găsite cu prioritate soluții reale, nu false mandate de reprezentare. Economia României a scăzut cu 10,2% în al doilea trimestru din 2020 prin comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, arată datele provizorii al Institutului Naţional de Statistică. Pentru a ne asigura tuturor un viitor sustenabil este necesar să ținem seama de partenerii sociali și să ajungem la un numitor comun, respectiv o variantă echilibrată a legii, nu la o inutilă luptă pentru putere.

Având în vedere toate acestea, vă solicităm să analizați respingerea modificărilor aduse Legii Dialogului Social nr 62/2011, iar dacă acest lucru nu este posibil, retrimiterea acesteia la Comisia pentru muncă și protecție socială pentru o discuție echitabilă și noi runde de negocieri, care să dea șanse egale tuturor părților implicate, nu să creeze un cadru legislativ care să răspundă doar nevoilor mișcării sindicale și un dezechilibru în defavoarea părții patronale, care încearcă să facă față provocărilor generate de criza Covid 19 și să asigure sustenabilitatea întregii economii”.

Scrisoarea este semnată de Florin Jianu – președinte, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România; Steven van Groningen – președinte, Confederația Patronală Concordia; Costel Olteanu – președinte, Uniunea Patronatelor din România Business România; Ionel Borș – președinte, Confederația Patronală din Industrie, Agricultură, Construcții și Servicii din România; Florian Costache – președinte, Patronatul Național Român; George Constantin Păunescu – președinte, Uniunea Generală a Industriașilor din  România. 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...