Locuitorii din zonele aflate de-a lungul Dunării vor fi mai protejați de riscul inundațiilor prin aplicarea proiectului Danube Floodplain, lider, Administrația Națională Apele Române. Proiectul reunește experți din România, Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Germania, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Serbia și 20 de organizații. Valoarea proiectului este de 3,67 de milioane de euro, fonduri europene, alocate prin Programul Transnațional Dunărea – Interreg. Din partea României, alături de Administrația Națională Apele Române, participă în calitate de parteneri Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor și WWF-România. 

Administrația Națională Apele Române informează că „în această perioadă, experții identifică zonele luncilor inundabile din bazinul Dunării și propun soluții tehnice pentru refacerea lor, inclusiv prin stabilirea potențialului de reconectare a acestora. Măsurile care vor fi adoptate în cadrul proiectului vor aduce beneficii majore, atât în managementul riscului la inundații, cât și pentru refacerea biodiversității și a ecosistemelor acvatice.

Proiectul are ca scop promovarea unei abordări comune de către toate țările dunărene, cu privire la refacerea capacității de stocare a apei, de-a lungul fluviului Dunărea, prin reconstrucția ecologică a zonelor inundabile și maximizarea beneficiilor aduse de ecosistemele acvatice. Aceste activități se realizează prin aplicarea matricei de evaluare a zonelor inundabile de către partenerii din cadrul proiectului. Cu sprijinul nemijlocit al Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea, vor fi extinse platformele de cooperare și de informare, cu privire la managementul riscului la inundații de la nivelul bazinului hidrografic al Dunării. Proiectul se desfășoară în cinci zone-pilot din bazinul Dunării: Bistreț (România), Begečka Jama (Serbia), Kostanjevica na Krki (Slovenia), Tisa mijlocie (Ungaria) și Hodonín – Holíč (Slovacia și Cehia). Proiectul se derulează pe o perioadă de trei ani, respectiv până la sfârșitul lunii mai a anului viitor”.

Ervin Molnar, directorul general Administrației Naționale Apele Române, subliniază: „Rezultatele proiectului vor contribui la creșterea standardului de viață al comunităților locale, situate de-a lungul Dunării, atât prin reducerea impactului produs de inundații, cât și prin apariția unor noi oportunități de dezvoltare economică la nivel local (pescuit, turism, activități de recreere)”.

DISTRIBUIȚI