Organizația Romanian Business Leaders – RePatriot și Federația Română de Atletism – FRA au semnat un protocol de cooperare pentru sprijinirea sportivilor români de pretutindeni. Obiectivul îl reprezintă „o conectare mai bună a sportivilor români de pretutindeni cu România”. Documentul a fost semnat de Marius Bostan, antreprenor şi inițiator al RePatriot şi Florin Florea, președintele Federației Române de Atletism (foto). Pe baza protocolului, tinerilor atleţi născuţi în familii de români din străinătate li se deschide o posibilitate de a intra în legătură cu cluburi din ţară, de a obţine cetăţenia română, de a fi selecţionaţi şi de a concura sub culorile drapelului României. Există deja exemple de tineri atleţi români din afara ţării, care acum se pregătesc aici: Răzvan Cărare, la aruncarea suliţei şi Cătălin Tecuceanu, alergător de 800 m. Este preconizată organizarea în România de tabere pentru copiii românilor de pretutindeni cu rol de selecție pentru viitorii atleți de performanță şi chiar a unui maraton al diasporei. Totodată, vor fi sprijiniţi acei tineri care revin acasă şi vor să se lanseze ca antreprenori în domeniul sportului. FRA va oferi câteva locuri de muncă pentru români din afara ţării, precum și 10 locuri la cursul de formare de arbitri în atletism, cu posibilitate de a arbitra în competiţii de nivel naţional şi internaţional. În acelaşi timp, va fi promovată în comunităţile româneşti participarea atleţilor noştri la competiţii internaţionale, pentru o susţinere cât mai largă de către conaţionali pe stadioane, pe traseele curselor, precum şi prin fan-cluburi. O bună ocazie în acest sens o vor constitui Campionatele Europene de Atletism de la Paris, 16-20 august 2020.

Din perspectiva RePatriot, Marius Bostan, subliniază: „Prin organizarea de competiţii și evenimente sportive în domeniul atletismului destinate publicului larg, cu accent pe participarea românilor din diaspora vom oferi un nou motiv românilor de a se întâlni şi a petrece împreună cu familia şi prietenii timp de calitate şi de a păstra şi întări legăturile.  Vom sprijini selecția și pregătirea atleților de origine română care provin din afara României, dacă există posibilitatea includerii acestora în cluburi sportive și loturile naționale de atletism, în vederea unei mai bune reprezentări a României la Jocurile Balcanice, Europene, Mondiale și chiar Olimpice.”

Florin Florea, preşedintele Federaţiei Române de Atletism, conchide: „Este un semn de normalitate şi sper ca din ce în ce mai mulţi atleţi români de valoare să concureze sub drapelul ţării. Sportul este cel mai bun ambasador al oricărei ţări, iar România are nevoie de sportivi talentaţi care să îi spună povestea în lume. Proiectele noastre nu se vor opri însă aici şi vom merge mai departe cu noi posibilităţi de colaborare care să ajute la creşterea coeziunii românilor din diaspora şi la menţinerea unor legături puternice cu România.

DISTRIBUIȚI