În municipiul Buzău a fost creat un serviciu rezidențial de apartamente, formă de integrare socială, creștere și educație pentru tineri și copii care până acum trăiau instituționalizați în Complexul de Servicii Comunitare Nr. 2 Buzău. Sunt 4 apartamente de câte 6 locuri pentru 24 de copii a căror reintegrare în familii nu a fost posibilă, apartamente achiziționate și dotate ca parte a unui proces complex de dezinstituționalizare odată cu măsuri în sprijinul reintegrării in familie, coordonat și avizat de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție (ANDPDCA). Ca urmare, centrul de plasament buzoian a fost închis, după pregătirea tranziției de la un mediu instituționalizat la viața în comunitate, acordându-se totodată servicii de suport pentru integrare socio-profesională, pe baza unui plan coerent pus în aplicare de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Buzău.

Mădălina Turza, președintele ANDPDCA, subliniază:

 „Un obiectiv atins pentru ANDPDCA și un pas mare și important pe care echipa DGASPC Buzău l-a realizat cu consecvență și multă muncă. Acesta este spiritul și modul de acțiune pe care îl consider necesar pentru a duce la bun sfârșit procesul de dezinstituționalizare. Centrele mari aparțin trecutului și pentru aceasta trebuie să ne asigurăm că mobilizăm oamenii calificați și de bună credință, dar și resursele necesare, care să urmărească pas cu pas planurile de închidere. NU mai avem timp de pierdut!”

La 30 iunie 2020 erau funcționale 138 de centre de plasament, în care beneficiau de măsuri de protecție specială 3.976 de copii. Se află în implementare pentru închiderea centrelor de plasament 25 de proiecte finanțate prin Programul Operațional Regional. Este deschis un al treilea apel de proiecte finanțate prin POR, cu termen limită de depunere 01.12.2020.

Fără să reprezinte o noutate la noi, mutarea copiilor și a tinerilor în apartamente este o necesitate. Începuturile datează din 1990-1991, datorate organizației neguvernamentale Federația Internațională a Comunităților Educative, Secțiunea România (FICE România). Primele dezinstituționalizări, cu trecerea în case de tip familial, s-au făcut la Sântana (noiembrie 1990) și Lipova, județul Arad. Primele apartamente în blocuri pentru integrarea în comunitate a tinerilor din instituții au fost achiziționate și dotate în 1994, la Roșiorii de Vede, județul Teleorman.

DISTRIBUIȚI