Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva anunţă că încă un angajat în domeniu, pădurarul Liviu Pop, de la Direcția Silvică Maramureș, căzut victimă agresiunilor, fiind ucis într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț, în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori. Romsilva informează că pădurarul „a fost împușcat mortal, iar corpul acestuia, abandonat într-o vale, prezintă numeroase urme de agresiune fizică. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș și polițiștii fac cercetări la fața locului. Liviu Pop avea 30 de ani, era angajat al Direcției Silvice Maramureș de șapte ani, era căsătorit și avea trei copii. La fața locului, s-a deplasat de urgență directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, care a transmis un mesaj de condoleanțe. Acesta este al doilea angajat al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva ucis în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, respectiv paza pădurii, după ce în urmă cu o lună un alt pădurar, Răducu Gorcioaia, angajat al Ocolului Silvic Pașcani, din cadrul Direcției Silvice Iași, a fost ucis de trei persoane surprinse în timp ce tăiau ilegal arbori.

Cazurile de agresiune la adresa personalului silvic din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva s-au menținut la un nivel înalt în ultimii cinci ani, pe fondul întăririi măsurilor de prevenire și combatere a tăierilor ilegale și preluare în pază a unor păduri private care nu aveau asigurate servicii silvice. De la începutul acestui an s-au înregistrat 16 cazuri de agresiune asupra personalului silvic al Romsilva care asigură paza fondului forestier administrat, iar între 2014 și 2018 au avut loc alte 168 de cazuri de agresiuni asupra personalului Romsilva care asigura paza pădurilor, în numeroase cazuri fiind necesară spitalizarea, în urma rănilor grave suferite”.

Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva își exprimă „îngrijorarea și revolta cu privire la intensificarea acțiunilor de agresiune fizică de o violență fără precedent îndreptate în ultima perioadă împotriva personalului silvic care își face datoria apărând pădurea de hoții de lemn”. Reamintind cazul pădurarului Gorcioaia Răducu de la Ocolul Silvic Pașcani din Iași, ucis recent, Federaţia Silva, prin liderul ei, Silviu Geană,

semnalează: „Am atras atenția în nenumărate rânduri că pădurarul face paza pădurilor fără a fi dotat cu uniformă de serviciu și echipament de protecție, fără un minim de dotare cu mijloace de apărare și fără o pregătire în acest sens, de cele mai multe ori fără armament sau cu armament de serviciu ineficient, fără mijloace de transport și de comunicație, fiind adesea doar sub protecția divină! În ultimii ani, au fost omorâți de hoții de lemn 6 pădurari, iar peste 650 de silvicultori au fost agresați bătuți, amenințați cu moartea, atacați cu topoare, cuțite și chiar împușcați. Am ieșit în stradă de zeci de ori solicitând modificarea Statutului Personalului Silvic astfel încât să fie întărită autoritatea silvicultorilor în exercitarea atribuțiilor de serviciu, redată demnitatea profesiei de silvicultor, asigurată dotarea cu armament de serviciu eficient și mijloace tehnice de apărare, asigurată dotarea cu mijloace de transport și comunicații adecvate, asigurată dotarea cu uniforme de serviciu, includerea în condiții speciale de pensionare a silvicultorilor și asigurarea unor condiții decente de salarizare pentru întreg personalul silvic! După tragedia de la Iași, în loc să fie legiferat în regim de urgență Statutul Personalului Silvic, plenul Camerei Deputaților, în ședința din 14 octombrie 2019, a retrimis Proiectul la Comisia pentru agricultură și silvicultură timp de două săptămâni la solicitarea unor politicieni, care ori nu vor, ori nu pot să înțeleagă problemele reale cu care se confruntă personalul silvic care apără pădurea cu prețul vieții!

În opinia noastră, toate acestea au la bază campania de denigrare pornită din partea unor politicieni aflați vremelnic la conducerea destinelor silviculturii românești, atacurile concertate ale anumitor ong-uri «de mediu» care nu mai văd pădurea din pricina intereselor și prezentarea uneori voit deformată a realității din sectorul silvic. La această situație au contribuit în mare măsură și retrocedările cu sau fără drept de păduri, îndepărtarea personalului silvic din suprafețele retrocedate și lăsarea fără pază a cca 10 % din suprafața împădurită a țării, precum și sumedenia de reglementări legislative apărută după anii 1990 care a avut oricare alt scop în afară de asigurarea integrității fondului forestier național, apărarea interesului național și protejarea silvicultorilor care, iată, plătesc chiar cu prețul vieții apărarea acestor păduri. Oare câți silvicultori trebuie să-și mai piardă viața pentru ca societatea, politicienii și guvernanții acestei țări să aprecieze munca și eforturile care personalul silvic le face în vederea menținerii acestor păduri? Prin acțiunile sau inacțiunile lor, vinovații morali pentru această situație fără precedent sunt în opinia noastră în primul rând factorii decidenți, care puteau lua măsuri, astfel încât tragedia de ieri de la Maramureș și cea din luna septembrie de la Iași să nu se producă. Federația Silva va solicita din nou Camerei Deputaților adoptarea în regim de urgență a Proiectului de modificare a Statutului Personalului Silvic, inclusiv prin organizarea unor noi acțiuni de protest, dacă va fi cazul.

Totodată, vom solicita Președintelui României convocarea unei ședințe extraordinare a Consiliului Suprem de Apărare a Țării în cadrul căreia să fie analizate problemele fără precedent cu care se confruntă personalul silvic în activitatea de pază a pădurilor și să fie dispuse măsuri urgente de sprijinire a silvicultorilor în activitatea de pază de către instituțiile de forță ale statului (Poliție, Jandarmerie)”.

Organizaţiile Greenpeace, Declic și Agent Green, organizatoare ale Marșului pentru Păduri din 3 noiembrie 2019, declară că „își manifestă solidaritatea cu lucrătorii silvici aflați în doliu” şi atrag atenţia că „în asemenea momente, ecologiștii și silvicultorii ar trebui să ceară același lucru autorităților: măsuri eficiente care să ducă la stoparea ilegalităților din domeniul forestier”. 

Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi lansează un apel care confirmă interesul larg economico-social faţă de tematica silviculturii. „SOS Salvaţi pădurile României” este apelul USLIP Iaşi, care prin preşedintele ei, prof. Laviniu Lăcustă, anunţă: „Oferim promovare gratuită timp de 1 an deputatului/ei care va promova un proiect legislativ prin care vor fi interzise defrișările în scop industrial pe o perioadă de 10 ani! Condiția este ca proiectul să fie adoptat!”

DISTRIBUIȚI