Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos este operațional

Date:

Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos – SUMAL 2.0, a devenit operațional odată cu aprobarea prin hotărâre de guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a „Normelor referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund, precum și cele privind proveniența și circulația materialelor lemnoase destinate consumului propriu al proprietarului, şi a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn”.

SUMAL este cel mai important instrument în lupta cu tăierile ilegale de pădure. Din punct de vedere tehnic, este caracterizat prin faptul că „aduce inovații care ajută, pe de o parte, munca de combatere a tăierilor ilegale și, totodată, simplifică enorm munca lucrătorilor silvici din teren. Cu noul SUMAL se va putea urmări, în timp real, prin coordonate GPS, orice transport de masă lemnoasă din punctul de încărcare până în punctul de descărcare, devenind astfel foarte dificil să mai apară acele escale ilegale realizate cu același aviz. obligă și la încărcarea de fotografii, din mai multe unghiuri, ale lemnului încărcat, pentru orice transport din România, precum și însemnarea, în pădure, a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS înainte de a se face tăierea. O altă particularitate a noului SUMAL este aceea că se vor putea  vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din țară. În plus, cantitățile de lemn din depozite vor fi actualizate automat de SUMAL 2.0, fără să mai poată fi făcute uitate alte volume”.

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Costel Alexe (foto), subliniază: „Prin operaționalizarea Sistemului de Urmărire a Materialului Lemnos vom reuși, în timp real, 24 de ore din 24, să avem un management foarte bun al materialului lemnos. Vom ști, în orice moment, cât s-a tăiat din pădurile României, unde va merge acest material lemnos, către ce depozit și, mai ales, apoi, către terți. Este important să înțelegem că odată cu operaționalizarea SUMAL, toate instituțiile statului vor fi într-o strânsă coordonare – fie că vorbim de direcțiile silvice, de gărzile forestiere sau instituțiile din subordinea Ministerului de Interne, 24 de ore din 24 vor colabora și se vor asigura că tot ceea ce se taie astăzi în România să se facă conform legii și niciun metru să nu fie tăiat în plus. De asemenea, aș vrea să îi asigur pe toți românii, că prin operaționalizarea SUMAL, nu se va mai putea realiza transportul dublu pe același aviz, nimeni nu va mai putea să transporte, cu aviz, cantități mai mari sau mai mici pentru că la fiecare transport vor fi obligați transportatorii să urce cele trei fotografii – față, lateral, spate, pentru a dovedi că au  cantitatea de material lemnos cu care au plecat din pădure și vor ajunge în depozit. Pentru că multe dintre aceste ilegalități, în interiorul fondului forestier sau pe drumurile publice, de multe ori s-au petrecut cu sprijinul sau au închis autoritățile ochii, prin acest sistem vom ști exact cât au tăiat, cât au avizat, cât și-au însușit atunci când au încărcat mijlocul de transport și cât trebuie să ajungă la destinație. Prin aceast HG ajungem să limităm, și chiar să stopăm, atât tăierile ilegale din pădurile României, cât și transportul ilicit de material lemnos. Îi asigur pe toți românii că rămânem cu grijă față de păduri, față de mediu și vom acționa cu aceeași determinare ca până acum”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...