STUDIU de piață RE/MAX România & Veridio: Prețurile caselor și terenurilor vor crește în 2021

Date:


RE/MAX România – parte a liderului mondial în real-estate şi franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment – prezintă concluziile studiului de piață „Cele mai importante provocări din domeniul imobiliar în 2020”, realizat în parteneriat cu Veridio.ro. Acesta include o analiză a principalilor factori ce au influențat piața locală imobiliară în 2020, alături de previziunile specialiștilor pentru anul curent și diverse informații utile despre profilul clientului sau provocările profesiei de agent imobiliar.

Potrivit răspunsurilor obținute, aproximativ o treime dintre specialiștii în domeniu sunt de părere că în 2021 ne putem aștepta la creșteri de până în 10% a prețurilor la case și terenuri, respectiv la scăderi pe segmentul spațiilor comerciale/office.

„Piața imobiliară rămâne una dintre industriile cu cel mai mare dinamism în economie – fiind un vector de dezvoltare principal, mai ales pentru economiile emergente, astfel că perioadele de turbulențe generează mari oportunități în acest domeniu. 2020 a fost un an cu mari schimbări în societate și economie, un an în care industrii importante au fost profund destabilizate, iar cu toate astea piața imobiliară s-a dovedit a rămâne stabilă și la fel de dinamică precum în 2019. Despre 2021 credem că va fi un an cu o piață rezidențială în dezvoltare, cu o posibilă ușoară corecție în piața comercială și de birouri, adusă de comprimarea retail-ului stradal și telemuncă, dar cu o creștere a segmentului de terenuri de construcție”, a declarat Răzvan Cuc, Președintele RE/MAX România.

Razvan Cuc, Presedinte REMAX Romania

Previziuni pentru 2021 – Prețurile caselor și terenurilor pot crește, ale apartamentelor pot stagna

Potrivit specialiștilor în imobiliare care au participat la studiul RE/MAX, casele vor rămâne în continuare în topul preferințelor rezidențiale ale românilor, drept pentru care majoritatea prevede o creștere sau cel mult o stagnare a prețurilor pe acest segment. Astfel, peste o treime (35%) dintre respondenți sunt de părere că prețurile caselor vor cunoaște creșteri de până la 10%, în timp ce 29% prevăd o stagnare a acestora. Scăderea este prognozată de doar 20% dintre participanții la studiu.

Creșteri de până la 10% sunt menționate și pentru segmentul terenuri, 33% dintre respondenți estimând că acestea vor reprezenta o investiție valoroasă și în 2021. Prognoza reflectă, de altfel, preferințele cumpărătorilor de a se îndepărta de agitația urbană și de a-și construi o locuință cu mai mult spațiu personal.

Pe de altă parte, specialiștii au păreri împărțite în cazul apartamentelor. Dacă cei mai mulți (32%) prognozează că prețurile acestora vor stagna în 2021, un procent de 24% sunt de părere că segmentul menționat va cunoaște scăderi ale prețurilor, iar alt procent de 24% spun că vor fi creșteri în acest sens. Scăderi se vor înregistra și în cazul spațiilor comerciale/ office, o majoritate de 30% preconizând prețuri micșorate cu mai mult de 10% pe acest segment. Această tendință reflectă mutarea afacerilor în mediul online, precum și noua normă de work from home.
Schimbările aduse de pandemie s-au văzut și în cererea, respectiv prețurile pe segmentul chirii. Astfel, participanții la sondaj consideră că și la nivelul anului 2021 prețurile chiriilor vor stagna (35%) sau chiar vor scădea cu până la 10%, răspund ales de 26% dintre aceștia. Tot din aceleași considerente, peste o treime (32%) sunt de părere că prețurile de închiriere pe piața office vor cunoaște scăderi de până la 10% sau cu mai mult de o zecime (32%).

Principalii factori care au influențat piața imobiliară în 2020

Cea mai importantă provocare din 2020, menționată de o majoritate de 46%, a fost, evident, pandemia COVID-19. Pe de-o parte, restricțiile și distanțarea socială au îngreunat activitatea agenților imobiliari, iar pe de altă parte, contextul social a adus cu sine o oarecare îngrijorare legată de posibilele scăderi de venituri. Totodată, în contextul șomajului crescut și mutării facultăților în mediul virtual s-a cunoscut o scădere a prețurilor chiriilor în marile orașe.

Alte schimbări reprezentative pentru această perioadă, ca efecte directe al pandemiei, au fost creșterea interesului pentru segmentul case și terenuri, factor ales de 14% dintre participanții la studiu, respectiv creșterea prețurilor proprietăților, observație făcută de 10% dintre aceștia.
Comparativ, în 2019 primul factor care a influențat piața, la mare diferență procentuală de restul, a fost creșterea prețurilor proprietăților, iar în 2018 oscilația indicelui ROBOR, aflat în scădere.

Piața imobiliară din Europa, principalele schimbări și tendințe*
Potrivit studiilor realizate la nivel european, una dintre principalele schimbări observate a fost scăderea constantă a investițiilor, care au ajuns la valori apropiate de cele din 2014, în contextul în care în ultimii șase ani s-a înregistrat o creștere a acestora.

Băncile sunt dispuse în continuare să acorde finanțări pentru clienții interesați de tranzacții imobiliare, dar sunt sceptice în privința finanțării dezvoltatorilor. Excepție fac România și Cehia, unde finanțările se acordă încă la un nivel moderat.

Cele mai multe țări europene se așteaptă la creșteri ale prețurilor locuințelor în următorii doi ani, deși acestea au stagnat sau chiar au scăzut în ultima perioadă. În ultimii 10 ani, prețurile locuințelor a crescut cu 25% pe plan european, iar prețurile chiriilor cu circa 14,2%.

_________________

La studiul RE/MAX & Veridio au participat peste 250 de respondenți – specialiști în zona imobiliară – care își desfășoară activitatea în 34 de orașe din țară. Majoritatea activează în domeniu ca agenți imobiliari sau proprietari de agenție imobiliară și se încadrează în segmentele de vârstă 20 – 40 de ani.

Pentru conținutul complet al studiului accesați: https://hubs.ly/H0GlqNH0

Surse: Studiul anual PWC – Emerging Trends in Real Estate: Europe 2020, Studiul Eurostat – Housing price statistics – House price index, Deloitte – Property Index 2020



Despre RE/MAX
În România, RE/MAX este cea mai mare rețea de birouri imobiliare francizate, cu cel mai mare număr de agenți imobiliari, având, în prezent, peste 50 de francize și peste 600 de membri, recunoscut ca fiind cel mai puternic brand național în imobiliare. Planul de extindere la nivel național al RE/MAX România vizează, până în 2023, 110 birouri francizate și peste 1.000 de agenți imobiliari.
La nivel mondial, RE/MAX este lider în real-estate, fiind franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment. Compania, înființată în 1973 în Denver, are astăzi peste 125.000 de agenți afiliați, în 8.000 de birouri, aflate în cca. 110 de ţări din întreaga lume. În Europa, RE/MAX este prezent în 40 de țări, cu peste 2.000 birouri și 26.000 de agenți, continuând să se extindă. Pentru mai multe detalii accesați: www.remax.ro

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...