Reprezentanța UNICEF în România și Avocatul Poporului au semnat un Memorandum de înțelegere pentru perioada 2020-2022, privind susţinerea Avocatului Copiilor, structură coordonată de un adjunct al Avocatului Poporului, în exercitarea atribuţiilor destinate tinerilor beneficiari ai acesteia: „UNICEF va acorda suport tehnic pentru ca Avocatul Copilului să devină membru al Rețelei Europene a Avocaților Copilului (European Network of the Ombudspersons for Children – ENOC), precum și pentru creșterea capacității personalului propriu. Asistența UNICEF va privi inclusiv îmbunătățirea sistemului de înregistrare a petițiilor. UNICEF și Avocatul Copilului vor colabora de asemenea pentru promovarea unei culturi a responsabilității și transparenței instituționale privind respectarea drepturilor copiilor în România” (foto A. Horega, UNICEF România).

Reprezentantului adjunct al UNICEF în România, Gabriel Vockel, a subliniat că „memorandumul are ca obiectiv întărirea respectării drepturilor copilului în România și sprijinirea Avocatului Copilului de a lucra ca un mecanism independent de monitorizare”.

Renate Weber, Avocatul Poporului, a apreciat spiritul civic al Board-ului Copiilor din România, ca reprezentant şi susţinător al celor care nu au posibilitatea sau uneori curajul să se adreseze autorităţilor într-o diversitate de situaţii, cazuri, precum acces la educaţie, transport public, burse, dreptul la asistenţă medicală, bullyng etc. Avocatul Copilului, ca şi Avocatul Poporului, are rol de mediator, în sensul de a ajuta instituţiile statului să intervină, a subliniat Renate Weber. Board-ul Copiilor reprezintă un element de continuitate în urma preşedinţiei asigurate de România la Consiliul Uniunii Europene (semestrul I 2019).

Un sondaj privind rolul Avocatului Copilului realizat pe platforma inovatoare U-Report utilizată de UNICEF (https://romania.ureport.in/v2/opinion/1498/) arată că 31% dintre tinerii respondenţi au auzit de Avocatul Copiilor, iar dintre atribuţiile acestuia, cel mai necesar a fi exercitate sunt considerate soluţionarea sesizărilor (în proporţie de 27%) şi elaborarea de studii (aceeaşi pondere). Organizarea de întâlniri este considerată cea mai eficientă formă prin care Avocatul Copilului poate să lucreze cu beneficiarii (37%).

DISTRIBUIȚI