Asociația „Zi de Bine”, a lansat un proiect de susținere a unor cauze sociale. Proiectul se numește de asemenea „Zi de Bine”: persoane, companii, firme etc. sunt invitate în luna în care e ziua lor să doneze o sumă oarecare în beneficiul câte unei cauze sociale pe care o susține câte o organizație neguvernamentală. Dureză 12 luni, pentru 12 cauze, semnalate de 12 ONG-uri. „Cauzele pot fi susținute financiar prin: SMS unic cu mesajul SUS la 8862 pentru 4 euro, donații individuale, parteneriate cu companiile care-și serbează ziua de înființare în luna respectivă și prin parteneriat cu companiile care vor să-și încurajeze angajații să se implice în cauze sociale”, anunță inițiatorii și precizează: „În cele 12 luni, Asociația Zi de bine își dorește să atingă 300.000 de donatori și fiecare om care-și aniversează ziua de naștere să devină un generos susținător al uneia dintre cele 12 cauze. Printre cauzele care vor fi susținute se află copii internați în spitale, copii instituționalizați, adulți cu problmee de sănătate mintală, doliu, educație, sărăcie, violența domestică etc. Pentru a păstra suspansul pentru donatori, fiecare cauză va fi dezvăluită treptat”.

Din perspectiva asociației „Zi de bine”, Melania Medeleanu, co-fondator al Asociației MagiCAMP, accentuează: „Am ales cauze pentru care se strâng bani greu – copiii abandonați în spitale, sănătatea mintală, doliu, sărăcia – cauze importante, de la care de multe ori întoarcem privirea. Noi nu am vrut să ne mai ferim privirea, am vrut să îi aducem în lumina reflectoarelor, să-i facem să se simtă importanți, să le arătăm că și ei contează. E greu să estimez în acest moment câți beneficiari vom avea, dar dacă vorbim de violența domestică, sunt zeci, dacă vorbim de doliu, sunt mii, anul acesta vom atinge cel puțin 3.000 de oameni. Avem nevoie de susținerea fiecărui sărbătorit care-și caută SENSUL, de ajutorul fiecărei persoane care nu are timp dar își dorește să se implice, al fiecărui donator care vrea să știe repede ce s-a întâmplat cu donația sa. Și companiile sunt invitate să deschidă șampania în luna în care-și sărbătoresc înființarea – și ce DAR mai potrivit pot primi dacă nu pe acela de a fi de folos comunității?”.

Prima cauză susținută este a unor copii abandonați în spitale pentru care există acordul DGASPC (sau al părinților, acolo unde este cazul) de a fi mutați în centrul de recuperare. Este implementată cu ajutorul Asociației Blondie – Centrul de recuperare „Acasă pentru copiii uitați în spitale”. Centrul de recuperare este Casa Blondie. Inițiatorii anunță că „valoarea proiectului este de 50.000 de euro și campania de strângere de fonduri se va derula între 1 și 31 martie 2020, când va fi inagurată Casa Blondie”.

Adelina Toncean, Asociația Blondie: „În secția de terapie intensivă, 1 copil din 5 nu e vizitat de părinți deloc sau e vizitat doar foarte rar. Deși suportă operații complicate, iar vindecarea lor vine cu eforturi uriașe, odată cu plecarea acasă, lipsa îngrijirii din partea unei familii nepregătite pentru nevoile lor speciale face ca starea copiilor să se acutizeze și, de foarte multe ori, să îi ducă la moarte”.  

DISTRIBUIȚI